1/6

Sonens hälsa bakom klubbytet: "Han mår bra nu"

Svensk mästare i IFK Norrköping 2015, årets spelare i Hammarby 2016. På måndagen landade David Boo Wiklander, 32, på Kamratgården. – Det var antingen Lund eller Göteborg som gällde för oss, säger mittbacken.

När Hjalmar Jonsson bestämde sig för att sluta riktades IFK Göteborgs och sportchef Mats Grens blickar till Stockholm och Hammarby IF.

I förra veckan blev allt klart och David Boo Wiklander tar upp kampen med Mattias Bjärsmyr och Thomas Rogne om en startplats i mittförsvaret.

– Jag är väldigt glad att vi fick hit David. För det första har vi försökt titta efter en ersättare till Hjalmar som är stabil och duktig, vi såg ju i år att vi hade väldigt mycket skador på mittbackarna. Det hoppas vi slippa, men måste tas med i beräkningarna, säger Mats Gren.

David Boo Wiklander är fostrad i Qviding och har en A-lagsmatch med IFK Göteborg (2003).

– Han känns klockren både i sättet, typen och karaktären. Jag är säker på att han kommer passa fantastiskt bra här, säger Mats Gren.

På måndagen samlades IFK Göteborgs spelartrupp igen efter några veckors semester.

– Det skall bli roligt att träffa killarna för att säga hej. Sedan är det väl egentligen i januari det kör igång på riktigt. Rent krasst är det fortfarande semester för mig, säger David Boo Wiklander.

Varför IFK?

– Det har väl uppstått ett tycke från båda sidor och passade väldigt bra. Dels på grund av min familjesituation, som egentligen betyder att det var Göteborg eller Lund som passade absolut bäst när det gäller vård för vår lille kille. Sedan har jag familjen här. Där sållades Lund bort ganska snabbt.

David Boo Wiklander berättade i höstas om hur han och hustrun Karins åtta månader gamla son Gustaf insjuknat akut och fått vård på Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg.

Nu har läget förändrats till det bättre.

– Utan att gå in på det för mycket, han mår bra. Sedan behöver vi ha kontroller på honom och de håller på och bevakar honom så att han inte skall behöva den akuta vård som han behövde när det begav sig. Där är vi.

– Sedan vet vi i det här tidiga skedet inte hur länge detta kan hålla sig. Eller om det kommer hålla sig för alltid. Han är under utredning också. Men han mår jättebra. Varje dag man vaknar är man lika glad för att det är normal vardag, säger David Boo Wiklander.

Det senaste året har inneburit mycket flyttande för familjen Boo Wiklander.

– Vi har varit på flykt, höll jag på att säga. Nu letar vi efter någonstans att bo permanent. Vi vill hitta ett hus, det i sig är en bransch. Till dess har vi ett provisoriskt boende härnere. I januari kommer vi ner hela familjen och kör.

Rent fotbollsmässigt, vad känner du att du vill och kan bidra med?

– Det där är så svårt att prata om sig själv. Jag hoppas att det jag har gjort får tala lite för sig själv.

– Jag lämnade Kamratgården för ett antal år sedan. Ett av de skälen var att jag inte kunde vara med och bidra tillräckligt. Då var det nedflyttningsplats och kval mot Frölunda. Under tiden jag har varit borta har jag samlat på mig ledarerfarenhet och blivit en fysiskt stark, defensiv back som man inte skall springa in i.

Hur ser du på konkurrenssituation på mittbackspositionen?

– Man säger ”nytt år, nya förutsättningar och nya konkurrensvillkor”. Det vet alla att det inte stämmer. Jag också.

– Ser man tillbaka på de senaste åren är jag kanske inte den som på förhand skall vara, men slutat säsongen på en viss plats. Den styrkan har jag med mig. Du måste prestera varje träning och varje match. Det är mitt fokus. Sedan är det inte jag som tar ut laget.