Snopet poängtapp för Göteborg FC

Trots spelmässig dominans blev det bara oavgjort när Göteborg FC spelade sin första match på hemmaplan i Damallsvenskan. Eskilstuna lyckades kvittera med tjugo minuter kvar.
– Jag tycker att vi har tillräckligt med chanser för att kunna stå som segrare idag, säger Beata Kollmats.

|

Vårsolen gassade över Valhalla IP där Göteborg FC tog emot Eskilstuna United på påskdagen i lagets första hemmamatch i Damallsvenskan. Efter en säker bortaseger med 3-0 mot nykomlingen Kungsbacka i premiären var förhoppningarna stora bland supportrarna på plats.

Dagen till ära invigde Göteborg sina rykande färska ställ. Och apropå rök så såg även spelarna som fyllde dem ut att glöda under första halvlek. Hemmalaget förde spelet från start och skapade flera farliga målchanser.

– Vi var förberedda på att få möta ett väl samlat försvar, säger lagkaptenen Beata Kollmats.

Framförallt såg comebackande högermittfältaren Elin Rubensson mycket spelsugen ut. Efter knappa kvarten hittade hon Julia Zigiotti Olme med inlägg två gånger på kort tid. Det första skottet räddades ut till hörna av Eskilstunas målvakt Emelie Lundberg, och vid det andra tillfället tog Lundberg hand om en farlig nick.

Den bästa chansen kom mitt i halvleken då Zigiotti Olme hittade till Rebecka Blomqvist i djupled. Blomqvists skott gick dock i stolpen och målvakten Lundberg såg till att få händerna på returen.

– Vi hade lite problem med att hålla i bolltempot som krävdes för att komma igenom deras kompakta försvar. Vi kämpade bra och lyckades komma till chanser ändå, säger Beata Kollmats.

Det stora spelövertaget hade emellertid sina risker. Vid flera tillfällen kom Eskilstuna på kontringar och framförallt högeryttern Ayinde Halimatu var en spelare som hotade. Oftast hann försvaret samla sig någorlunda men om Eskilstunaspelarna haft mer skärpa i avsluten kunde det gått illa.

Eskilstuna kunde kvittera

Knappt tio minuter in på andra halvlek fick så äntligen Göteborg utdelning på sin dominans. Elin Rubensson slog en frispark från vänster som amerikanska mittbacken Taylor Leach stötte in från nära håll. Målet var Leach andra någonsin i tävlingssammanhang för Göteborg.

Med målet fortsatte Göteborg trumma på. Tio minuter senare fick Rebecka Blomqvist en gyllene chans att öka på från nära håll men Emelie Lundberg stod för en bra räddning. Precis som mot Kungsbacka fanns inte skärpan framför mål där i alla lägen hos det svartklädda.

Den låga effektiviteten framför mål straffade sig med kvarten kvar då Eskilstunas anfallare Loreta Kullashi höll sig framme vid en rörig situation i straffområdet och petade in kvitteringen.

– De höll sig framme på en andraboll och täckte för vår målvakt. Det kändes lite surt, säger Beata Kollmats.

Efter målet inledde Göteborg en anstormning för att nå ett segermål. Zigiotti hade ett bra skott och när klockan tickade in på tilläggstid räddades bollen på Eskilstunas mållinje ett flertal gånger. Det sista skottet kom från högerbacken Emma Koivisto från distans.

– Det var surt med ett poängtapp men vi tar ändå med oss att alla kämpade väldigt bra i dag. Vi får fortsätta gnugga på så kommer resultaten till slut, säger Beata Kollmats.