Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: KRISTER ANDERSSON
Bild: KRISTER ANDERSSON

Smedberg Dalences tårar efter Utsiktens avancemang

Utsikten har precis säkrat avancemang till Superettan. På Ruddalens konstgräs står nu en tårögd Martin Smedberg Dalence, 37.
– Såna här dagar tar fotbollen fram så mycket känslor, säger den spelande assisterande tränaren.

Utsikten hade allt i egna händer inför sista omgången av ettan södra. De höll för trycket och vann till slut med hela 4–0 mot Vänersborg.

Seriesegern är säkrad och nu väntar spel i Superettan, för andra gången i klubbens historia.

En av nyckelfiguren i Utsikten heter Martin Smedberg Dalence. Han är spelande assisterande tränare sedan två år tillbaka. Den här säsongen har det blivit mer ledarsysslor och mindre spel för 37-åringen, som har en bakgrund i allsvenska klubbar som IFK Norrköping och IFK Göteborg.

Nu står Martin Smedberg Dalence ensam på innerplan och gråter. Han har precis kramat om ett par unga supportrar som följt honom sedan tiden i IFK Göteborg. Dessförinnan var hans son framme och gratulerade till segern.

Martin Smedberg Dalence torkar en tår och försöker sätta ord på känslorna:

– Det är bara glädje och lite tårar. Det är kul, säger han och tar en paus.

Han tar ny sats:

– Föreningen och spelarna har gjort en jävla resa. Vi var nära förra året, men i år har vi fått ihop det mer som ett lag. Det är det fotboll handlar om. Det är elva spelare som ska jobba åt samma håll. Det har vi gjort i år.

Utsiktens BK har haft en svängig säsong, där det har gått mycket upp och ner. För bara några veckor sedan låg de tvåa i tabellen. Men nu står de här som slutsegrare. Martin Smedberg Dalence försöker summera säsongen:

– Vi har haft lite otur med många spelare skadade i fel matcher. Vi har en bred trupp, men det är klart att det stör när vi har sex, sju spelare borta. Men det är ett jäkla gäng, alla som har varit med. Allt från de som sköter materialet, till uppe i klubbrummet, till våra oldboys som stöttar laget fast de inte får en krona för det. Alla förtjänar den här segern och det här avancemanget.

Stora glädjen: ”Kommer sätta sig i hjärtat”

Utsiktens assisterande tränare har vunnit Svenska Cupen med Blåvitt, spelat landslagsfotboll för Bolivia och gjort hundratals allsvenska matcher. Men uppflyttningen med Utsikten är en av hans stora höjdpunkter.

– Jag är stolt över gubbarna. Jag har sagt det till dem innan: Det är sånt här man kommer komma ihåg sen efter karriären. Jag är i slutet på min karriär och oavsett vilken division man spelar eller hur mycket pengar man har på kontot så är det titlar man vill vinna. Det här kommer sätta sig i hjärtat.

Han berättar att säsongen varit tuff för hela laget, både på och utanför planen. Nu har de belönats med guldhattar och en plats i Sveriges näst högsta serie.

– Såna här dagar tar fotbollen fram så mycket känslor. Vi har haft spelare och ledare som haft det tufft vid sidan av. Familjemedlemmar som fallit bort och så vidare. Den här segern är även till dem och till våra nära och kära som stöttar oss i vått och torrt. De här spelarna har jobbat nio till fem varje dag och sedan kommit hit till träningen och gett sitt yttersta. De förtjänar det här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.