Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Martin Smedberg Dalence i IFK-tröjan. Bild: MICHAEL ERICHSEN
Martin Smedberg Dalence i IFK-tröjan. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Smedberg Dalence: ”Jag miste sex vänner i Backabranden”

Under diskoteksbranden i Backa miste 63 ungdomar sitt liv. En som valde att stanna hemma var förre IFK Göteborgs-spelaren Martin Smedberg Dalence. Något som han är glad för i dag.
– Jag miste sex nära vänner i branden, säger han i Ettanpodden.

Martin Smedberg Dalence är för tillfället spelande assisterande tränare i Utsikten i division ett.

Bakom sig har han en framgångsrik karriär med spel i Bolivias landslag, där han mött Lionel Messi vid ett flertal gånger, och IFK Göteborg.

Karriären hade dock kunnat se annorlunda ut om man inte hade stannat hemma natten mellan torsdagen den 29 och fredagen den 30 oktober 1998.

Detta var natten av diskoteksbranden i Backa, och Smedberg Dalence hade mycket väl kunnat vara där.

– Jag hade faktiskt tänkt gå på det diskoteket, men på grund av att vi tränade sent blev det inte så. Jag stannade hemma, säger han i Ettanpodden.

En som gick dit var Daniel Pereira, som lyckades ta sig ut levande. Pereira hade inlett en lovande fotbollskarriär, men ådrog sig en svår knäskada som kom i vägen för sina drömmar.

– Jag var inte alltid den som var hemma med familjen. Jag var ute och sprang mycket och höll på med massa grejer. Efter en sådan här grej ville jag vara nära familjen. Jag ville ha känslan av att vara där varje dag med dem. Det är det viktigaste som finns i livet, sa Pereira till GP på 20-årsdagen av branden.

LÄS HELA DANIEL PEREIRAS BERÄTTELSE HÄR.

Daniel Pereira var en av de överlevande från backabranden för 20 år sedan.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN / Cop 200 Bild: MATHIAS BERGELD
Daniel Pereira var en av de överlevande från backabranden för 20 år sedan.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN / Cop 200 Bild: MATHIAS BERGELD

Totalt miste 63 människor sitt liv i branden.

Av dessa fanns människor i Martin Smedberg Dalences närhet.

– Jag miste faktiskt sex stycken nära vänner, bland annat en som var en jättenära vän som jag umgicks mycket med. Det var en mörk period för min del, säger Smedberg Dalence.

Lysnna på hela podden här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.