Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Slutade spela – trots underläge: ”De provocerar fotbollen”

Karlstad fotboll jagade reducering med två minuter kvar, men BP höll i bollen. Då fick Karlstadtränaren nog – och beordrade sina spelare att sluta pressa.
– Jag respekterar sporten fotboll, säger tränaren Konstantinos Panagopoulos till Expressen.

I dag drog fotbollen igång på riktigt med starten av division 1-serier runt om i Sverige. Och säsongen hann inte ens bli en hel match gammal innan en ytterst märklig situation inträffade i matchen mellan Brommapojkarna och Karlstad i norrettan.

Med två minuter kvar av ordinarie speltid stannade båda lagen upp. BP hade bollen, men laget hade också ledningen med 2–0, så att man inte gick på offensiven var kanske inte det konstigaste. Desto märkligare då att motståndarna från Karlstad inte gjorde ett försök att pressa hemmalaget – detta efter direktiv från bänken.

De två BP-spelarna närmast bollen tog det lugnt och började slå kortpassningar till varandra. Efter ungefär en halvminuts flashback till slutminuterna av Sverige–Danmark i EM 2004 (2–2, och båda lagen vidare på Italiens bekostnad) blåste domaren Magnus Römo Mella av och kallade till sig lagkaptenerna för ett snack.

Spelet återupptogs sedan och BP kunde kontrollera även resterande minuter av matchen och vinna med 2–0.

”De försökte provocera oss”

Efter matchen gav Karlstads nya tränare Konstantinos Panagopoulos sin förklaring till varför han beordrade sina spelare att inte pressa.

– Vi pressade hela matchen och de tog beslutet att hålla i bollen och stanna där och inte spela. Vi sa ”okej, visst”. De försökte provocera oss men jag tar det inte personligt. Det handlar om sporten, jag respekterar sporten fotboll, säger han till Expressen.

Till Sportbladet utvecklade han sitt resonemang.

– Jag säger till våra spelare att vänta i 10–15 sekunder, de måste göra något. Sättet de spelar på är totalt respektlöst mot fotbollen. De försöker provocera mig och vårt lag, men de provocerar bara fotbollen.

Karlstad fotboll kommentar händelsen

BP:s tränare Christer Mattiasson pratade om situationen med Expressen efter matchen.

– Om han inte tycker det var respektfullt får han stå för det. Jag vill inte uttrycka mig om det men jag är nöjd med att vi ledde med 2–0 och att vi kunde stå och hålla bollen sista fem minuterna.

På kvällen gick Karlstad fotboll ut med en kommentar på sin hemsida.

”Vår ledarstab uppfattade det hela som en provokation och valde att göra samma åtgärd som en markering. Vi förstår att det såg konstigt ut, men laget hade sannerligen inte gett upp, utan jagade vidare, förutom då de 10-15 sekunder som det handlar om. Vi ber om ursäkt för det inträffade och gratulerar BP till segern.”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.