Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Skyhög nota för Danmark efter bråket

Danmark kan komma att straffas hårt efter beskedet att man inte kommer spela VM-kvalet mot Sverige på Gamla Ullevi på fredag. Enligt danska BT kan Danmark straffas med indragna bidrag på 100 miljoner kronor.

Till slut kom beskedet: det danska damlandslaget och förbundet lyckades inte komma överens i sin konflikt och därmed ställs VM-kvalmatchen mot Sverige på Gamla Ullevi in.

– Jag pratade med den danske generalsekreteraren Claus Bretton-Meyer och han har nu också skriftligen meddelat att de inte har möjlighet att spela matchen, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand till förbundets hemsida.

LÄS OCKSÅ: VM-kvalet mot Danmark inställt

Kan förlora bidrag värda 100 miljoner

Hur beskedet påverkar Danmarks VM-kval, utöver matchen på fredag, återstår ännu att se. Men mycket tyder på att danskorna blir diskvalificerade ur VM-kvalet och missa möjligheten att kvalificera sig till nästa EM och OS. 

Men enligt uppgifter till danska BT säger Uefas regelverk att danska fotbollsförbundet kan bestraffas genom indragna bidrag på uppemot 100 miljoner kronor.

Enligt tidningen kan man förlora rätten till sin årliga betalning som ligger uppemot 15 miljoner kronor samt en betalning på uppemot 30 miljoner kronor för deltagande i VM-kvalet.

Dessutom kan man gå miste om så mycket som 60 miljoner kronor för deltagande i kommande EM-kval.

Uefa vill dock inte kommentera uppgifterna innan matchens datum.

”Uefa är medvetna om att DBU har meddelat att de inte tänker spela VM-kvalet på fredag som spelas under Fifas regi. Ett disciplinärende kan endast öppnas efter det planerade datumet för matchen. Vi kan inte kommentera potentiella straff, som fattas av Uefas disciplinkommitté, nu”, skriver Uefa i ett uttalande enligt BT.

Sverige kan kräva miljonbelopp

Dessutom kan danskarna bli tvingade att kompensera det svenska fotbollsförbundet för den inställda matchen.

Enligt beräkningar skulle nämligen omkring 12 000 åskådare ta sig till Gamla Ullevi för att se rivalmötet, enligt Ekstrabladet innebär det en utebliven biljettintäkt på ungefär en miljon kronor.