GAIS Mahmoud Eid.
GAIS Mahmoud Eid. Bild: KRISTER ANDERSSON

Skrota målet om allsvenskan – för att överleva

Historia är en sak, verklighet något annat. Därför bör Gais kasta målsättningen om allsvenskan överbord. För att livbåtarna ska räcka till. För att personalen ska orka. För att klubben ska överleva.

ANNONS
|

Det är som det är med historia. Ofta stolt, inte sällan romantisk och ganska ofta betungande. Det gäller i högsta grad Göteborgs alliansföreningar i fotboll till vilka 19 av de första 35 SM-tecknen gick. Sedan har tiden gått, förutsättningar förändrats och drömmar blivit svårare att realisera.

När Öis blickar mot 1985 och IFK Göteborg mot 2007 tvingas Gais backa till 1954.

Det är gulden som bygger myten, det är medaljerna som ger traditionen och visioner som skapar förväntningar.

För Gais innebar det under 2018 allsvensk återkomst inom två år.

Senast 2020 skulle Gais vara uppe igen.

Tillbaka i finrummet.

För att få ta del av dubblerad intäkt.

ANNONS

Problemet är att varken personal eller peng räcker till.

Oacceptabelt och uppslitande

Det finns de som kallar det för otur. Otur att ordföranden hoppade av, fotbollsansvarig tog paus och kassör saknades. Och jag kan köpa det.

Hur skulle valberedning kunna veta?

Allt det är historia. För att Gais i hälsosam ordning ska orka fylla 123 år, 130 år och sedan 150 år krävs struktur, organisation och realism.

Stödet från medlemmarna finns. Det går aldrig att be en medlem att sluta drömma. Däremot förstår alla supportrar tydlighet.

I min bok krävs följande förtydliganden i en kaotisk situation som innehåller uppslitande sjukskrivning på klubbchef och oacceptabelt mordhot på huvudtränare.

För att klubbchef Erik Bergkvist ska orka sitt outtröttliga arbete på Gaisgården krävs avsatt tid för verksamhetsplanering. Inte bara brandsläckning.

För att Bosko Orovic ska orka bygga och utveckla Gais spelartrupp krävs en annan huvudtränare.

För att göra verklighet av det långsiktiga bör ersättaren vara Patrik Ingelsten. Han bör dessutom få en assisterande som inte heter Bosko Orovic.

Omstart – sedan resa framåt

Det är dessutom rimligt att ovanstående personer har tydliga bollplank i styrelsen, som rimligen får ett helt annat utseende efter nästa årsmöte.

En ny ordförande, en ny kassör, en ny fotbollsansvarig och ytterligare en central kraft ska in i en ledning där styrning, återkoppling och rimlighet bör genomsyra arbetet.

ANNONS

Det handlar också om att förstå att medarbetares välmående och hälsa är själva grunden för en framgångsrik verksamhet.

Idrottens marginaler är bevittnat små.

I Gais fall mindre än så.

Ord som omstart blir lätt präktiga. Men det är där vi landar. Ifrågasättande, engagemang och transparens. Först därefter kan resan mot framtiden ta fart.

Plus:

Medlemsmöten. Finns det ett bättre forum för avspänd föreningsdemokrati. Upp med allt på bordet, ha högt och tak – för att sedan gå vidare.

Minus:

Att Lotta Schelin landar i ishockeyföreningen Frölunda HC efter en nyss avslutad och framgångsrik karriär inom fotbollen är på sätt och vis ett misslyckande för … fotbollen. En bättre ambassadör går inte att hitta?

ANNONS