Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Skrällen i Afrikanska mästerskapet

Burkina Faso är ett av världens fattigaste länder. Och en jättesensation i Afrikanska mästerskapen. I morgon spelar de final mot Nigeria.

Afrikas 23:e bästa landslag har skrällt rejält i årets upplaga av Afrikanska mästerskapen i Sydafrika.

Först tog laget sig vidare från gruppen med Etiopien, Nigeria och de regerande mästarna Zambia. I kvart- respektive semifinal besegrades Togo efter förlängning och Ghana efter straffar.

– Jag är lycklig för semifinalsegern, men jag är ännu gladare för spelarna och för folket i Burkina Faso, säger förbundskaptenen Paul Put till turneringens officiella hemsida.

Efter semifinalen protesterade Burkina Faso-spelarna vilt mot domaren, trots segern. Ghana gjorde 1–0 på en tveksamt dömd straff i matchinledningen och Burkina Fasos Jonathan Pitroipa, till vardags i franska Rennes, visades ut för filmning i slutskedet.

– Jag skämdes om vi skulle ha missat finalen på grund av domaren, men jag sade till spelarna att inte bli upprörda utan fortsätta spela vårt spel, sade Put efter semifinalen.

Pitroipa ska egentligen vara avstängd i finalen, men Burkina Faso hoppas få avstängningen hävd. Även domaren stängdes av efter den kritiserade insatsen.

Burkina Fasos finalplats i turneringen är landets första någonsin. Väl där ställs man mot en av Afrikas mest meriterade fotbollsnationer – Nigeria.

– Vi kan vinna den också, säger Burkina Fasos Aristide Bance.

De båda finalländerna är långt ifrån varandra sett till de fotbollsmässiga meriterna, precis som när det kommer till ekonomin. För samtidigt som Nigeria räknas som en ekonomisk stormakt i Afrika är Burkina Faso ett av världens fattigaste länder, enligt CIA World Factbook.

De oväntade framgångarna hittills i turneringen har betytt mycket för Burkina Fasos invånare.

– Vi har aldrig upplevt sådan värme och nationell sammanhållning tidigare. Du kan se träden, fåglarna och getterna fira tillsammans med miljontals människor, säger en stylist i landet till Supersport.com.

Bronsmatch: lördag, 18.45, Mali–Ghana, Eurosport.

Final: söndag,18.30, Nigeria–Burkina Faso, Eurosport.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.