Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/7

Skrällen ett faktum - Gais till kvartsfinal

Gais stod för en stark insats och besegrade Vasalund med 4–0 på Bravida arena. När Elfsborg samtidigt besegrade Hammarby betydde det att Gais är klara för kvartsfinal i Svenska cupen.
– I det stora hela gör vi en bra match, säger Gais tränare Bosko Orovic.

Gais rivstartade på Bravida arena och kunde ta ledningen redan efter fyra minuters spel. August Wängberg lyckades få tag i en boll som såg ut att rinna ut över kortlinjen och skickade in den framför mål. Där dök, inte helt oväntat, Edin Hamidovic upp och kunde enkelt sätta bollen i nät.

Målet var Hamidovic fjärde i svenska cupen och nyförvärvet från Husqvarna var inblandad i mycket av Gais offensiv.

Det skulle bara dröja fem minuter innan nästa jätteläge dök upp. Domare Nermin Cisic pekade på straffpunkten i den nionde minuten, men Junes Barny missade grovt från elva meter.

Gais lät sig dock inte nedslås av det utan fortsatte att trumma på. Gästerna från Stockholm försökte att spela sig ur trånga situationer, men Gais kunde gång på gång ta tillbaka bollen och gå till anfall. Bästa läget att utöka till 2-0 hade Jesper Westermark, efter fint förarbete av Jonas Lindberg, men avslutet satt rakt på Pilip Vaitsiakhovic i Vasalundskassen.

2-0 skulle dock komma. På tilläggstid i den första halvleken väggspelade Junes Barny med Edin Hamidovic och rullade därefter behärskat in 2-0.

LÄS OCKSÅ: "Kan inte minnas när jag såg Gais såhär bra"

Brände ännu en straff

Om Gais öppnade starkt i första halvlek öppnade man minst lika starkt i den andra. Efter tre minuter hamnade bollen på fötterna till Edin Hamidovic som tvekade en aning, men sedan beslutade sig för att skjuta. Avslutet höll hög klass och satt otagbart i mål.

– Jag tror att vi har 17 eller 18 avslut på mål i dag och det är någonting vi ska ta med oss. I det stora hela gör vi en bra match, säger Gais tränare Bosko Orovic.

LÄS OCKSÅ: "Han kunde ha gjort fyra mål till"

Gais kontrollerade tillställningen och hade bud på både ett och två mål till. Efter knappt 70 minuters spel pekade domare Cisic på straffpunkten på nytt efter att Junes Barny blivit nersparkad i straffområdet.

Den här gången fick Hamidovic chansen, men brände grövre än vad Barny gjorde i den första halvleken.

– Straffmissarna är fine, det är sånt som händer. Vi gör fyra mål på Vasalund och det är mer än vad de båda allsvenska lagen gör. Det klart att vi skulle vilja göra fler mål, men fyra mål är mer än godkänt.

"Skapar otroligt mycket"

På stopptid satte sedan Zeljkovic 4–0.

Vasalund var aldrig nära att närma sig och Gais siffror var i underkant sett till hur många lägen laget skapade.

– Vi kan alltid klaga på att vi bränner chanser, men det kommer vi förmodligen alltid att göra, men vi skapar otroligt mycket i dag vilket är positivt.

Stundtals var det bara ett lag på plan och 4-0 kunde blivit betydligt mer, men tack vare Elfsborgs seger över Hammarby räckte de tre poängen för att Gais skulle ta sig vidare från en svår grupp i svenska cupen.

Vilka de får möta i kvartsfinalen lottas under söndagskvällen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.