Det pågår diskussioner om att använda lättare plastbollar för barnen när man tränar nickteknik istället.
Det pågår diskussioner om att använda lättare plastbollar för barnen när man tränar nickteknik istället. Bild: KENTA JÖNSSON

Skottland förbjuder nickar för barn under tolv år

Det skotska fotbollsförbundet SFA väntas inom några veckor förbjuda barn under tolv år att nicka bollen på träning. Detta eftersom det ökar risken för demens.
– Jag är glad att SFA visar vägen för resten av fotbollsvärlden och gör någonting åt det, säger walesiske före detta anfallaren John Hartson till BBC Scotland.

ANNONS
|

Efter att en skotsk studie, som släpptes i oktober, gjorts på 7 676 före detta fotbollsspelare födda mellan åren 1900-1976, påvisat 3,5 gånger högre risk att dö i demens, agerar nu landets fotbollsförbund SFA.

Inom några veckor väntas SFA förbjuda barn som är tolv år och yngre att nicka bollar på träning. Detta trots att studien inte visade något samband mellan nickar och demens.

– Vi kan inte sitta och vänta på bevis åt det ena eller det andra hållet, säger John MacLean som är ordförande i SFA till BBC.

Han fortsätter:

– Vi behöver ta några känslomässiga och pragmatiska steg och det kommer i stora drag handla om att reducera belastningen överlag som kommer av att unga människor nickar. Och nickar på träning är mer vanligt än i matcher.

ANNONS

En som välkomnar beslutet är den walesiske före detta landslagsanfallaren John Hartson, som under sin tid i bland annat Arsenal och Celtic var känd för sina hårda nickar.

– Jag är glad att SFA visar vägen för resten av fotbollsvärlden och gör någonting åt det, säger han.

Ett liknande beslut finns i USA sedan 2015.

Magnus Forssblad, som är ordförande i SvFF:s medicinska kommitté, är emellertid inte helt enig med skottarna.

– Jag tycker det är konstigt att de kopplar ihop den här studien på professionella fotbollsspelare från den tiden och ett nickförbud eftersom det är två helt skilda områden. Det kan finnas samband men det kan finnas många olika faktorer. Det kan vara att de professionella spelarna levde ett speciellt liv, vi vet till exempel att det var mycket alkoholism i den gruppen och alkoholism och ålder ger riskfaktorer för demens. Det finns mycket att diskutera kring den studien men den har inte alls med barn att göra utan med vuxna, säger Magnus Forssblad till Sportbladet.

Han meddelade även i samma intervju att Svenska fotbollsförbundet avvaktar ett förbud i väntan på mer forskning.

LÄS MER:Nickar kan förbjudas inom ungdomsfotbollen

ANNONS