Skilda världar i London: "Nu spelar folk för pengar"

Världens största liga startar i helgen. GP reste till London och tog tempen på huvudstadens största klubbar.

ANNONS
|

Utanför Emirates Stadium tittar Noah Akkouche ner i en påse med Arsenals emblem. Pappa Sidali Akkouche sitter på betongbänken bredvid. 10-årige Noah är här för tredje gången och har på sig Gunners-tröja och mjukisbyxor. Det är för hans skull de är här. Sidali följer mest Arsenal för sonens skull. Själv tycker han det var bättre förr.

–Jag höll på Manchester United på 80-talet. Fotbollen var väldigt annorlunda då, säger han.

Vad har förändrats sedan dess?

–Pengar. Fotboll är pengar. Det är otroliga summor medan det var helt annorlunda då. Det är galet nu. Jag skulle säga att spelet har förlorat mycket talang, nu när folk spelar för pengar.

ANNONS

"Om någon säger att han ska bort har de fel"

Arsenal är ett av lagen som drivit utvecklingen. Amerikansk majoritetsägare, ny ufoformad arena och välavlönade stjärnor. Samtidigt har Arséne Wengers ständiga närvaro fört klubben i motsatt riktning. I oktober har fransmannen suttit vid rodret i 21 år. Närmast bakom i den listan kommer Bournemouths Eddie Howe med drygt fyra.

–Ingen kan ta ifrån Arsène det han har gjort för den här klubben. Om någon säger att han ska bort har de fel, säger Sidali.

Sonen Noah avbryter sin pappas resonemang och börjar själv diskutera Wengers roll.

– Om vi förlorar nästa match är allt han har gjort försvunnet. Det är borta. Det är helt galet. Om vi förlorar honom kommer hela den här stadion behöva rivas, då kommer inte Arsenal vara ett lag längre. Vissa säger att ett lag är en familj för dem och om vi förlorar honom kommer de säga att laget aldrig var en familj för dem, bara skräck, säger han.

Domedagsprofetior av en tioåring kanske inte ska styra hur en av världens största klubbar fattar sina beslut, men diskussionen om fransmannens vara eller icke vara långsiktigt har legat som en blöt filt över klubben länge och lär fortsätta göra det under hösten.

Ska ta 61 559 personer

En dag senare. Sex kilometer norrut.Lastbilar vevas in innanför avspärrningar i snabb takt. Det bullrar av motorer och lyftkranar tjuter. Runt dem går arbetare i vita hjälmar och pekar och pratar i engelskt hällregn.För några månader sedan stod White Hart Lane här. I dag kan man ana konturerna av dess ersättare.

ANNONS

2018 ska nya White Hart Lane, med plats för 61 559 personer stå klar. Den blir ett kvitto på att Tottenham på allvar har etablerat sig i Premier Leagues absoluta topp. Den här säsongen blir en övergångsfas – och arbetet med den nya arenan tvingar Spurs att flytta in på Wembley tillfälligt. Tottenham förlorade inte på White Hart Lane i Premier League under hela förra säsongen, på Wembley, där klubben spelade Europa-matcher, var trenden den motsatta.

– Det blir en stor utmaning för oss, nästan lika stor som att försöka knipa ligatiteln, säger klubbens manager Mauricio Pochettino.

Svensk i Hammers

West Ham har redan fått sin nya hemmaplan. Olympiastadion har visserligen både löparbanor och diskusbur för tillfället – men det är ett minne blott snart. West Ham kan stoltsera med flera på pappret spännande nyförvärv – och sedan i början av veckan med en svensk. Sead Haksabanovic har visserligen sålt cirka 500 procent färre tröjor (siffrorna baseras på trevlig man i West Hams shop) än sin anfallskollega Javier "Chicharito" Hernandez, men kan ändå få en del speltid som andrafiol bakom Marko Arnautovic i Slaven Bilic bygge.

Vid Stamford Bridge fyller raderna ”Home of the Champions” och ”Heart of London" väggarna. Det ena kan diskuteras, det andra går inte att argumentera emot. Med nyförvärv för över en miljard, igen, så vore allt annat en än andra raka ligatitel ett misslyckande för Antonio Conte.

ANNONS

London-lagen går in i säsongen med vitt skilda förutsättningar. Alla klubbars supportrar lär dock kunna enas bakom Noah Akkouches premiärförhoppning.

– Den här säsongen kommer vi förhoppningsvis bli bättre, säger han.

ANNONS