Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Skandal i Danmark efter Köpenhamnsderbyt

Derbyt mellan FC Köpenhamn och Bröndby har fått ett ordentligt efterspel.
En ny video visar hur en FCK-supportrar tvingades ta av sig sin tröja.
Annars skulle han ha åkt på stryk, berättar han för danska Ekstrabladet.

Videon har fått stor spridning på sociala medier. FCK-supportern sitter på ett tåg, när en man i en Bröndby-tröja kommer fram till honom.

– Ta av dig den där jävla tröjan, annars slår jag sönder dig, ska mannen ha skrikit, enligt vad den hotade mannen berättar för Ekstrabladet.

Två andra Köpenhamnssupportrar ska ha råkat ut för samma sak, när tåget sedan stannat ska mannen i Bröndby-tröja ha slitit sönder de tre FCK-tröjor han kommit över.

Dessa kastades sedan på spåret.

Ilskan: ”Äckligt och straffbart”

Videon har väckt avsky hos danska politiker.

– Jag tycker det är skrämmande att se den videon. Det kan helt enkelt inte vara så att man inte kan ta tåget hem efter en fotbollsmatch utan att behöva bli hotad av en grupp våldsamma psykopater, skriver det socialdemokratiska partiets juridiska ombud Björn Brandenborg i ett sms till danska BT.

Även Britt Bager, från Danmarks konservativa parti, har uttalat sig om händelsen.

– Det vi ser i videon har inget med fotboll att göra. Det är förödmjukande, äckligt och straffbart. Gärningsmannen måste hittas, han ska straffas och han ska förbjudas att gå in på stadion och se fotboll, säger hon till BT.

Efter det startades en insamling för de drabbade supportrarna, för att dessa skulle kunna få nya matchtröjor. Det uppsatta målet på motsvarande 5000 svenska kronor nåddes på fem minuter.

Kastade sten mot polisen

Köpenhamn vann matchen med 4–1. Redan innan matchen fick de otäcka scenerna sin början. Bröndbysupportrar ska ha kastat sten och pyrotekniska föremål mot polisen, och sedan rivit upp 120 stolar från läktaren.

Under måndagen hade åtta personer gripits, och längre avstängningar från all fotbollsrelaterad aktivitet lär vänta än fler.

Två svenskar spelade i matchen – Viktor Claesson för Köpenhamn och Simon Hedlund för Bröndby.

LÄS OCKSÅ: Claesson stannar i Köpenhamn

LÄS OCKSÅ: Claesson med succédebut: "Äter upp dem"

LÄS OCKSÅ: Viktor Claesson klar för FC Köpenhamn

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.