Skadedrabbat Italien förlitar sig på stark defensiv

Ett skadedrabbat Italien med pressen på sig att leverera. Dödsdömt eller håller spelarna för pressen?

ANNONS
|

Ingen Marco Verratti, ingen Claudio Marchisio, ingen Riccardo Montolivio i den italienska EM-truppen. Trion är skadade och lämnar blytunga hål att fylla för Antonio Conte centralt på mitten. Det spekulerades länge i italiensk press om att veteranen Andrea Pirlo skulle göra comeback i landslaget – men Conte petade sin gamle lagkamrat.

– Han är en fantastisk spelare. Jag har vunnit mycket med honom. Men jag vet att i det här ögonblicket måste jag välja de rätta valen för Italien. Inte välja med hjärtat. Jag är inte glad över att Andrea inte är här. Men så funkar livet och vi måste gå vidare, sa Conte till ESPN nyligen.

ANNONS

Defensivt ser det bra ut. Ja, nästan löjligt bra ut. Gianlugi Buffon är som ett italienskt årgångsvin och blir bara bättre och bättre. Den gamle håller fortfarande toppklass. Att han dessutom är lagkamrat med trebackslinjen, Barzagli, Bonucci och Chiellini gör ju inte saken bättre. Den här upplagan av det italienska landslaget kommer inte slå rekord i antal gjorda mål direkt. Nu handlar det mer om att försvara sig till ännu ett guld.

Men att det skulle vara ett svagt Italien som kommer till Frankrike - det håller inte Serie A-proffset, Oscar Hiljemark med om.

– Italien är alltid ett starkt lag och det har en stark trupp. De har haft lite skavanker och vissa spelare har fått lämna lite återbud. Oavsett vad de ställer på banan så kommer de vara kvalificerade fotbollsspelare på absoluta toppen. Det är inte så mycket att orda om det kommer bli tuffa matcher. Det är så det är.

Offensivt är det dock inga stora namn som Italien förfogar över. Graziano Pelle, Eder, Ciro Immobile, Simone Zaza. Det är knappast spelare som Christian Vieri, Alessandro Del Piero eller Filippo Inzaghi som spred skräck hos motståndarna. Den här italienska offensiven skrämmer inte ens slag på Andreas Granqvist eller John O'Shea. Samtidigt är förhoppningarna på landet i syd enorma i hemlandet. Allt annat än en medaljjakt är ett stort fiasko enligt de italienska fansen.

ANNONS

Hoppet står till trollkarlen Lorenzo Insigne som måste prestera på sin absoluta topp om det ska bli en trevlig sommar för "Gli Azzurri".

Italien är som vanligt svåra att bedöma inför ett mästerskap. Antingen är laget med och slåss om medaljerna men det kan lika gärna bli respass redan i gruppspelet för Buffon och hans landsmän. Hur det slutar? Ja, det är det ingen som vet, möjligtvis Andrea Pirlo som kommer att bli saknad av många.

ANNONS