Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Nu berättar Simon Thern om varför han varit borta från fotbollen.  Bild: KENTA JÖNSSON
Nu berättar Simon Thern om varför han varit borta från fotbollen. Bild: KENTA JÖNSSON

Simon Thern öppnar upp om ångesten

I en dryg månad har Simon Thern saknats i IFK Norrköpings trupp.
Nu berättar mittfältaren om ångesten som hållit honom borta från fotbollen.
– Det var inte ens så att jag kunde vara bland människor, säger han till NT.

Simon Thern är en av IFK Norrköping viktigaste spelare och hans plats i startelvan har varit gjuten i betong. Men sedan i början av september har mittfältaren inte funnit med när "Peking" spelat sina matcher, orsaken har varit höljd i dunkel.

Nu väljer dock Thern att ta bladet från munnen och berätta om vad det är som hållit honom borta från fotbollsplanen.

Allt började med en virusinfektion sjukdom – som slutade i en ångest så svår att han hade svårt att umgås med andra.

– Det är väl tre–fyra veckor sedan som jag började känna av ett vanligt sjukdomsvirus som jag hade fyra–fem dagar. Sen byggdes det vidare på att hela jag blev nedsatt och mådde dåligt. Det var inte ens så att jag kunde vara bland människor liksom, berättar han för NT.

IFK Norrköpings idrottsskadeterapeut, Dale Reese, berättar för tidningen att det ska röra sig om en överbelastning i kombination med en virusinfektion som utlöst ångesten. Enligt honom ska detinte handla om någon diagnostiserad depression.

Kontakt med psykolog

Thern har daglig kontakt med en psykolog, vilket han menar på har hjälpt honom mycket.

– Om man jämför mig tre veckor tillbaka kontra nu så hade jag ju inte kunnat sitta här i dag. I går tränade jag ju och det kändes bra. Fotbollen i sig känns bra och just när jag är igång har jag inga problem. Jag känner mig inte nedsatt eller att jag kan göra mindre när jag är aktiv och gör något. Det kommer mer när man är nere i varv och grubblar liksom.

Trots framstegen vill mittfältaren inte spekulera kring när han kan vara tillbaka och spela för sitt IFK Norrköping ingen, rent krasst kanske säsongen är över för hans del.

– Det tänker jag inte på. Nu vill jag bara att jag ska må bra igen och det får ta den tiden det tar. Om det är två, fyra eller sju veckor till, det får ju tiden utvisa

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.