1/1

Simon Gustafson kan vara tillbaka till Göteborgsderbyt

Tredje matchen på sju dagar – och en tung förlust borta mot Djurgården.
Nu väntar Göteborgsderbyt mot Blåvitt – då kan Häcken få ny energi i form av Simon Gustafson.
– Vi har inte riktigt varit oss själva i senaste matcherna, säger tvillingbrorsan Samuel Gustafson.

Mjällby, Malmö FF och Djurgårdens IF – på sju dagar har BK Häcken spelat tre bortamatcher inklusive en final i svenska cupen.

Vinst, oavgjort och förlust mot Djurgården med 1–0 i går – en resultatrad som gör lagkapten Samuel Gustafson bekymrad.

– Vi är inte riktigt oss själva. Vi vill ju ha bollen, vi vill pressa högt, vi vill ha fart i matcherna. Men både nu och mot Malmö blev vi lite för låga, och anföll för snabbt. Vi etablerade inget spel, fick inte sätta den matchbild vi ville ha. Vår bästa period mot Djurgården var i början av andra halvlek – då gjorde vi just det vi vill göra, säger han.

Känns det i kropparna att ni spelar mycket matcher tätt?

– Ja och nej. Den stora utmaningen är att ladda om mentalt. Både cupfinalen och Malmömatchen var mentala tömningar. Jag tycker ändå att vi var redo mot Djurgården. Sedan varför vi inte riktigt ser ut som vi vill göra vet jag inte, men det (tajta spelschemat) kan spela roll naturligtvis.

Nu har ni fyra vilodagar – det är dubbelt så många som ni haft senaste tiden?

– (skratt) Gott om tid! Då kan vi till och med vara lediga. Nä, men det är jävla kul att spela sådana här matcher hela tiden. Det är det vi vill göra. Vi får hitta vägar för att bli det lag vill vill vara igen. För det tycker jag som sagt inte riktigt vi varit senaste matcherna, säger Samuel Gustafson.

Även Högmo positiv

Även tränaren Per-Mathias Högmo såg positivt på ”långledigheten” fyra dagar, trots att IFK Göteborg har tre dagar mer vila.

– Jag tycker vi trots tätt matchande stod upp mot ett bra fotbollslag (Djurgården). För mig var det ett gott svar att vi har gjort bra prestationer på bortaplan mot Mjällby, Malmö och Djurgården. Det ger oss självförtroende till derbyt. Men det är långt dit. Det är fem dagar. Då kan vi…

…åka på semester?

– (skratt) Nej, det kan vi inte, men tidigare har vi bara haft två (vilodagar). Nu kan vi återhämta oss ordentligt. Vi ser framemot ett derby på Bravida som har varit utsålt länge och blir fullsatt. Det ska bli kul!

Per-Mathias Högmo, som efteråt skred genom mixade zonen i en tjusig och färgglad skjorta, skulle dock ha lite ledighet ändå, visade det sig. Via flyg från Stockholm tar han vägen om förstahemmet i Norge innan han är tillbaka på Hisingen på fredag igen.

Och Högmo avslutade med att ge Häckenfansen en god nyhet – Johan Hammar och Simon Gustafson – som båda saknades mot Djurgården – kan vara spelklara till mötet med Blåvitt på måndag.

Mer troligt Hammar än Gustafson, men ändå:

– Vi testade Simon ganska hårt dagen före mötet med Malmö, men då fick han en liten blödning i höften. Men sedan röntgades han igen och det var inget allvarligt. Så kanske. Vi hoppas, men vi får se, säger Per-Mathias Högmo.

Simon Gustafson har missat samtliga matcher under den allsvenska vårsäsongen hittills på grund av höftskadan – men nu närmar sig alltså comebacken. Kanske sker den lagom till det heta derbyt på Bravida Arena mot IFK Göteborg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.