Simon Gustafson bakom Häckens trepoängare

ANNONS
|

På förhand hade söndagens motstånd målats upp som en mardrömsuppgift för Häcken – Kalmar borta har inte inneburit tre poäng sedan 2010 (då med Mathias Ranégie som tvåmålsskytt). Efter käftsmällen mot Åtvidaberg senast så var Häcken också nödgade att hämta hem full pott ifrån Småland för att inte akterseglas i kampen om Europaplatserna.

– Inför matchen sa vi att vi behövde kliva in och visa stolthet, visa att prestationen senast inte var okej, säger Simon Gustafson.

Någon som däremot ville att Kalmars svit skulle bestå var brassen Romario. Efter 19 minuter smackade han vackert in 1-0 på volley för hemmalaget. Det gillade inte Gustafson – och hans replik lät inte vänta på sig. I anfallet efter bjöds 19-åringen på lite yta, i vilken han accelererade och drog iväg ett skott med vänstern. Studsen ställde Ole Söderberg i hemmamålet och Kalmars ledning blev aldrig äldre än 81 sekunder.

ANNONS

– Vi har pratat om att baklängesmål har påverkat oss negativt, så det var riktigt skönt att kunna utjämna så snabbt, säger målskytten.

Och trots kvitteringen så hade Kalmar inte lärt sig läxan. Efter dryga halvtimmen bjöd hemmalaget Gustafson på en ny yta att skottladda i. Slutresultatet: Mål. Med högerfoten den här gången.

– Ett skott jag får vara nöjd, jag har trots allt inte gjort så många mål med högen på match, säger den dubbelfotade mittfältaren om nionde målet för säsongen.

Med halvtimmen kvar att spela utökade Alexander Jeremejeff Häckens ledning med en pärla. Efter gediget förarbete av René Makondele kunde 20-åringen dundra in 1-3 i Söderbergs vänstra kryss. 20-åringens andra fullträff för säsongen.

Ett individuellt misstag av Ivo Pekalski bäddade dock för en snabb Kalmarreducering som följdes av en vild kvitteringsjakt signerad hemmalaget. Men Häcken stod pall – och den elaka sviten från 2010 är bruten. Även om avslutningen inte var ideal, enligt Gustafson:

– Vi blev lite onödigt stissiga. Vi stressar upp oss och pangar bara ifrån oss. Men till slut handlar det ju om tre poäng, och det fick vi.

Efter matchen kom mycket dock att handla om Häckens 19-årige anförare. En talang av Simon Gustafsons kaliber blir sällan långvarig i Allsvenskan. "Det är egentligen bara en fråga om vilken liga grabben föredrar", sade CMores expert Jens Fjellström i samband med matchen.

ANNONS

Hur länge blir du kvar i allsvenskan egentligen?

– Det är jättesvårt att svara på. Drömscenariot är ju såklart att det ska gå spikrakt uppåt hela tiden. Men har fortfarande mycket att utveckla i min nuvarande miljö, den dagen jag inte känner det längre så kan jag ta nästa kliv.

ANNONS