Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: MATHIAS BERGELD

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Serneke om Blåvittpengarna: "Det är såklart miljonbelopp"

Ola Serneke är majoritetsägare i IFK Göteborgs nya riskkapitalbolag. Hur mycket pengar som egentligen pumpats för att klubbens ska kunna köpa spelare vill han inte avslöja.
– Men det är ju såklart miljonbelopp, säger fastighetskungen.

Det var i förra veckan som IFK Göteborg avslöjade att man startat ett nytt investeringsbolag där en rad kända företagare gått in som aktieägare. Grundtanken är att de ska tillföra kapital till klubben, som därmed ska kunna hävda sig bättre på transfermarknaden.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Några av årets värvningar som vi tror på långsiktigt har möjliggjorts tack vare det här externa kapitalet. Vissa av de spelarna hade inte kunnat komma om det inte hade varit på plats, sa kassören Jakob Andreasson då.

LÄS MER: De har bidragit med externt kapital till Blåvitt

Klubben själv äger 500 så kallade stamaktier, medan investerarna äger övriga 49 500 aktier, kunde sedan GT berätta. Och den största investeraren är fastighetsmagnaten Ola Serneke som innehar en majoritet av aktierna – och därmed är den med störst inflytande av investerarna. Men exakt hur stora summor som pumpats in i bolaget, och därmed i IFK Göteborg, vill man inte avslöja.

– Det är inget som är officiellt men det är ju såklart miljonbelopp, säger Ola Serneke till i ett mejl till GP.

LÄS MER: Externt kapital har möjliggjort Blåvitt-värvningar

Varför väljer ni att gå in som huvudägare i detta bolag?

– Vi ser att det är möjlighet till att hjälpa IFK och även göra en affär samtidigt.

Är tanken att det ska finnas en pott pengar för IFK Göteborg att tillgå, eller kommer aktiebolaget att fatta beslut om att gå in med kapital i samband med enskilda övergångar?

– Det är något som bolagets ledning styr.

Styrelsen i det nya bolaget utgörs av IFK Göteborgs ordförande Mats Engström, klubbens kassör Jakob Andreasson och Mats Palmgren. Den sistnämnde har sedan bolagets bildande ersatts på klubbdirektörsposten av Max Markusson och lär inte ha någon roll i bolaget framöver.

Enligt IFK Göteborg är det investerarna som tar all risk, och ”den eventuella utdelningen är tydligt begränsad i både tid och omfattning”. På frågan om hur stort inflytande Ola Serneke kommer ha över kommande transfers svarar han själv ”inget alls”.

Vad förväntar ni er i utbyte av Blåvitt?

– Vi ser att det är en möjlighet att kombinera hjälp och affär, säger Ola Serneke.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.