Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/15

Sent självmål gav Häcken en poäng i toppmatchen

Häcken såg länge ut att förlora toppmatchen mot Hammarby. Men ett sent självmål gav en poäng i toppmatchen. Därmed har Häcken spelat oavgjort tre matcher i rad och kan på söndag tappa serieledningen.
– Vi visade en stark moral och stark attityd. Vi vill vara laget som för matchen och det glädjer mig, säger tränaren Per-Mathias Högmo som inte var alltför besviken med en poäng – men däremot med domaren.

Ettan mot trean, solsken och slutsålt sedan tolv dagar tillbaka. Det vankades stekhet toppfotboll på Bravida Arena under lördagseftermiddagen där Häcken tog emot Hammarby.

Häcken kom till spel med en tämligen väntad elva där det mest anmärkningsvärda var att Franklin Tebo fick göra sin första start för säsongen i avstängde Johan Hammars frånvaro.

Och redan från start satte Häcken full fart framåt. Alexander Jeremejeff var nära att göra mål efter bara en minut. En minut senare var Ibrahim Sadiq nära att sätta dit den. Men ingen drömstart för Häcken.

I stället? Ett Hammarby-inlägg som Gustav Ludwigson kunde styra in till 1–0 för gästerna.

Efter målet fortsatte Häcken att ta sig till chanser. Ibrahim Sadiq sköt från sned vinkel i ribban och en stund senare klapp-klappade sig laget fram till ett skottläge där Simon Gustafson dundrade bollen i ribban.

– Vi har några i ramen. Vi har en handssituation i slutet som lika gärna kan bli straff. Vi är också lite oskarpa i vissa lägen där vi kan vässa till oss ännu mer. Jag tycker generellt att vi gör en okej match. Inte mer, säger Simon Gustafson.

Kvitteringen kom sent

Till den andra halvleken gjorde Häcken ett byte. Ut med Valgeir Fridriksson, in med Kristoffer Lund.

Häcken fortsatte piggt i början på den andra halvleken och mycket kretsade kring Ibrahim Sadiq och dennes snabbhet. Men successivt mättades Häcken-pressen av och Hammarby kunde mer och mer växa in i matchen.

När matchen såg ut att rinna Häcken ur händerna kom sedan läget. Inbytte Blair Turgott nickade bollen via Hammarbys Nathaniel Adjei och 1–1 var ett faktum.

Ett resultat som också blev slutresultatet.

Häckens tränare Per-Mathias Högmo var kritisk mot domaren Victor Wolfs insats efteråt. Bland annat för att Häcken drog på sig inte mindre än fem varningar.

– I en toppmatch måste domaren kunna läsa av klimatet. Det var alltför många gula kort och felbeslut. Vi får leva med det, men jag vill säga det eftersom det påverkade matchen så pass mycket som i dag, säger Högmo.

Samtidigt har ni inte vunnit på tre matcher nu, hur påverkas ni av det?

– Vi spelar bra fotboll, men i dag gör vi inte mer än ett mål. Det är klart att vi kan vara besvikna på det. Vi leder serien, men vi har inget att försvara, vi ska fortsätta anfalla och försöka ta så många poäng som möjligt, säger Per-Mathias Högmo.

Fyra avstängningar i nästa match

Simon Gustafson om de heta känslorna ute på planen:

– Det är en toppmatch, det ska vara mycket känslor. Det är det som är kul. Det är kul att kolla på och det är kul att spela då. Sen är det några situationer, exempelvis när de kör över vår skyttekung och armbågar vår kapten. Då måste man stå upp för det. Det är inget mot domaren, han försöker sitt bästa precis som vi gör. Men det handlar om att ha en kultur och en mentalitet där man står upp för varandra.

Gustafson byttes ut i den 68:e minuten och gick rakt ut till omklädningsrummet efter det.

– Det är hög temperatur i matchen och det kanske är besvikelse, först och främst på sig själv, säger Per-Mathias Högmo.

Gustafson:

– Jag blev irriterad för jag ville vara kvar och vinna matchen åt oss. Alla spelare som blir utbytta bör känna så. Det är inget mer med det. Det är tränarens beslut, säger han.

Häcken drog på sig fem varningar i matchen. Fyra av dessa spelare – Valgeir Fridriksson, Samuel Gustafson, Mikkel Rygaard och Alexander Jeremejeff – är därmed avstängda i nästa match.

– Det blir ett test på truppstyrkan. Att andra får kliva fram och ta ansvar och visa att vi är en trupp, säger Simon Gustafson.

Så spelade Häcken

(4-3-3): Peter Abrahamsson – Tomas Totland, Franklin Tebo, Even Hovland, Valgeir Fridriksson (Kristoffer Lund, 46) – Samuel Gustafson, Simon Gustafson (Romeo Amane, 68), Mikkel Rygaard (Erik Friberg, 92) – Ibrahim Sadiq (Blair Turgott, 76), Alexander Jeremejeff, Tobias Sana (Oscar Uddenäs, 68).

LÄS OCKSÅ: Häcken kan hänga av Hammarby – och göra guldrycket med hjälp av IFK Göteborg

LÄS OCKSÅ: Nu kan IFK Göteborg hjälpa BK Häcken i guldstriden

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.