Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sent avgörande skickade Portugal till kvartsfinal

Mållöst och chansfattigt under nästan hela matchen. Men i den 117:e minuten sköt Ricardo Quaresma in 1-0, skickade Kroatien ur EM och Portugal till kvartsfinal.

Både Portugal och Kroatien var två av de lag som stod för flest mål framåt under gruppspelet. Därför var EM-åttondelsfinalen lagen emellan uppmålad som en match där det skulle kunna ges stort utrymme för offensiv och fartfylld fotboll. Men det var inte någon sprakande tillställning som publiken på Stade Bollaert-Delelis i Lens fick se. 

Den första halvleken präglades av taktiskt, defensivt och avvaktande spel. Kroatien tog tag i taktpinnen inledningsvis, men laget som på vägen fram till åttondelsfinalen bland annat lyckats besegra den regerande europamästaren Spanien i den sista gruppspelsomgången, hade förtvivlat svårt att skapa några öppna chanser. I stället var det Portugal och råskinnet Pepe som fick matchens första målmöjlighet. Mittbacken nådde högst på en kantfrispark men nicken gick en bra bit över. 

Ivan Perisic och Kroatien fick nästa läge. Kantspringaren, som gjorde en imponerande insats mot Spanien, vek in från högerkanten och drog till med ett vänsterskott. Det blev dock inte någon vidare fart på avslutet och Rui Patricio i Portugal-målet kunde avstyra. 
Efter paus blev det bättre fart, inte minst på Luka Modric och hans lagkamrater. Kroaterna gick högre upp och pressade stundtals tillbaka Portugal.  

Portugiserna var dock inte ofarliga. Den nyligen Bayern München-värvade ynglingen Renato Sanches byttes in i halvtid och med kraft och frenesi blev han en injektion i matchen. I den 57:e minuten bröt han sig fram, väggspelade med Joao Mario innan han tryckte av ett tungt skott - som dock gick en bra bit utanför Danijel Subasic högra stolpe. 
Några minuter senare fick kroatiske mittbacken Domagoj Vida ett jätteläge från nära håll. Men hans nick gick strax över.

Det blev inga mål under ordinarie tid utan matchen gick till förlängningen. Den första övertidskvarten var händelsefattig, men under den andra tog åttondelsfinalen fart - och det rejält. Först fick Domagoj Vida en ny nickmöjlighet i suveränt läge, men mittbacken brände. Några minuter senare satsade Kroatien ordentligt och flera gånger var det farligt i Portugals straffområde. Efter en stolpträff för kroaterna lyckades Portugal kontra. Nani fick iväg ett misslyckat skott, som blev till en perfekt passning. Cristiano Ronaldo avslutade från nära håll, Subasic räddade - men inte bättre än att inhopparen Ricardo Quaresma kunde raka in returen i mål. Kroatien satte in en massiv slutforcering, men Portugal kunde hålla undan och vinna. 

Polen väntar i kvartsfinal för Portugal. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.