Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Sent avgörande gav Häcken premiärseger: ”Skönt att börja så”

En historisk match och en historisk seger.
Häckens nya damallsvenska lag inledde på bästa möjliga sätt.
– Vi har fått en jättebra bild av hela Häcken och det känns verkligen rätt, säger segerskytten Johanna Rytting Kaneryd.

Det blev Stina Blackstenius som fick den första bolltouchen som elitspelare i BK Häcken dam, när hon satte igång matchen med avsparken.

Det första målet för Häcken höll dock på att bli en snöplig historia. Evelyn Ijeh – på ovan position till höger i en trebackslinje – höll på att göra självmål efter 18 minuter. 19-åringen slog då en hemåtpassning till målvakten Loes Geurts, som dock redan var på väg ut från målet. Bollen rullade förbi Geurts, men målvakten hann tillbaka och kunde rensa på mållinjen.

Det historiska ledningsmålet kom i stället i rätt bur för hemmalaget. Pigga Anna Csiki tog sig förbi sin motståndare på kanten och hittade in till Pauline Hammarlund som kunde trycka in 1–0 i den 27:e minuten.

Drömstart för Häcken

Efter en Linköping-kvittering strax innan paus började det se ut som att Häckens premiär skulle bli ett, kanske lite intetsägande, 1–1-kryss. Då klev Johanna Rytting Kaneryd fram – nyförvärvet som kom till Göteborg FC i december men aldrig hann göra en match innan övertagandet – och sköt in segermålet.

– Det fanns bara en tanke i mitt huvud och den var att jag skulle pressa. Jag lyckades vinna bollen och kunde hålla kylan för att placera in den, säger hon om det avgörande målet som kom i den 87:e matchminuten.

LÄS MER: Hammarlund historisk målskytt för Häcken

Hur skönt var det att inleda med en seger?

– Det är alltid viktigt att vinna och vi går alltid för att vinna alla matcher, så det känns skönt att börja på den här höga nivån.

Tränare Mats Gren var också nöjd med premiären.

– Definitivt. Vi var lite stillastående och hade inte tillräckligt med rörelse i första, men flyttade om positionerna och fick bättre fart i andra halvlek.

”Ska ha in fyra spelare till”

I andra halvlek kom flera unga spelare in och gjorde stabila insatser. Men den tunna truppen kommer förstärkas främst på andra vägar – Mats Gren utlovar flera nyförvärv inom kort.

– Vi jobbar på flera håll och ska ha in åtminstone fyra spelare till. Det handlar i första hand om försvarare, där behöver vi ha in minst två spelare. Det kommer hända snart.

Tränaren låter nöjd när han pratar om hur det känns att tillhöra BK Häcken.

– Det har varit många turer fram och tillbaka men det här har blivit fantastiskt bra för oss. Allt som följer med övertagandet är bara positivt mot hur det varit förut. Träningsförhållanden, det administrativa och allt runt omkring.

Hur skönt är det att kunna lägga övertagandet bakom er och börja spela fotboll?

– Det är alltid skönt att komma ut och börja spela matcher. Truppen är fortfarande lite tunn men när vi får in de spelarna som vi ska ha in, får tillbaka de skadade och kan lägga till de spelare som är i rehab kommer vi ha ett väldigt bra lag, säger han.

”Lite varmare kunde det ha varit”

Den tänkta premiären skulle ha varit redan i onsdags, men matchen mot Jitex ställdes in på grund av skadeproblem i Häcken. Rätt beslut, tycker Johanna Rytting Kaneryd.

– Klart man var inställd på att spela, men vi tränar på hårt nu när det är försäsong och fick en bra träning i stället. Då kunde vi ladda hundra procent inför den här matchen. Jag tror att det var det bästa för laget med tanke på skadeläget i truppen.

Kunde ni ha fått en bättre premiär?

– Nej, jag tror inte det. Eller jo, lite varmare kunde det kanske ha varit, säger hon med ett skratt.

Häckens startelva (3–5–2): Loes Geurts – Evelyn Ijeh, Filippa Curmark, Elma Junttila Nelhage – Johanna Rytting Kaneryd, Johanna Svedberg, Filippa Angeldal, Milica Mijatovic, Anna Csiki – Stina Blackstenius, Pauline Hammarlund.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.