Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Arkivbild. Mervan Celik och Carlos Garcia i duell. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Segersviten bruten – hungrigt Gais föll mot Brage

Ett Gais i form körde in i en vägg i Dalarna.
Toppjagande Brage fick med sig alla tre poäng tack vare vasst omställningsspel.
Därmed gick Gais miste om chansen att ta sin tredje raka seger – för första gången sedan 2016.
– Vi hade velat ha en tredje raka. En poäng hade inte räckt, säger Richard Yarsuvat.

Under onsdagen var Gais i aktion i Dalarna och Borlänge. Där väntade Brage, som håller till i seriens övre trakter. Förra året var laget endast en kvalförlust från att ta steget upp i allsvenskan.

Gais hade ångat på med två raka vinster inför mötet, men fick nu se sig besegrade med 2–1. Hade det blivit en tredje raka hade det varit första gången Gais lyckats med konststycket sedan 2016.

– Det känns jättetungt. Vi hade velat ha en tredje raka. En poäng hade inte räckt. Det är jättetråkigt att inte få med sig några poäng på bussen hem, säger lagets målskytt Richard Yarsuvat.

Målet kom i den 80:e minuten efter ett mönsteranfall från Gais. Boris Lumbana startade anfallet som gick till Adnan Maric. Vi låter Yarsuvat berätta vad som hände sen.

– Adnan är rättvänd och har bollen fint, så jag ropar på honom. Då slår han en snygg yttersida och jag blir fri. Jag får inte riktigt till det avslut jag vill, utan jag bara nuddar den med en tåpaj. Det var en fin boll av Adnan. Jag sa till honom innan att han skulle göra en assist, så det var skönt att han fick göra den till mig.

Brage straffade Gais matchplan

Målet kom dock efter att Brage redan hade gjort två. Båda målen efter att laget legat lågt, straffat Gais höga press och ställt om.

Den första kom efter 68 minuter. Leonard Pllana sökte Douglas Karlberg hela matchen och det var bara en tidsfråga innan det skulle resultera. Resultera var precis vad det gjorde i denna situation, och det var 1–0 till Brage.

Det andra kom bara tio minuter senare. Ännu en omställning. Ännu en gång med Karlberg som avslutare. Ännu en gång i nät.

Varför stod då Gais så högt? Jo, det var stundtals väldigt framgångsrikt. Med Lumbana i den sittande mittfältsrollen istället för mittbacksrollen kunde Gais spela stabilt försvarsspel på mittplan. Det gjorde så att lagets anfallare kunde pressa högre upp i banan.

– Jag tycker att det fungerade. Det är många gånger där vi vinner bollen högt och då försöker vi gå för det, säger Yarsuvat som ledde linjen.

Arkivbild. Richard Yarsuvat firar med Mervan Celik. Bild: MICHAEL ERICHSEN
Arkivbild. Richard Yarsuvat firar med Mervan Celik. Bild: MICHAEL ERICHSEN

”Måste bli mer noggranna”

När Gais väl ägde boll var Adnan Maric navet i anfallsspelet. Han verkade trivas i sin mer defensiva utgångspunkt bakom Mervan Celik. Med sin kloka hantering av bollen bestämde han tempot och dikterade över sina lagkamraters löpningar.

– Jag tycker verkligen att vi får de dit vi vill i den första halvleken. Vi trycker ner dem och får några fina chanser. Tidigt i den andra är också bra, och där hade vi kunnat skapa fler lägen, säger Yarsuvat.

Tyvärr räckte inte den fina pressen hela vägen från Gais. Detta trots en intensiv kvitteringsjakt sista tio.

– När vi är med i matchen trycker vi upp laget och går för en kvittering. Det är inte som att vi viker ner oss. Vi ville verkligen ha med oss poäng. Jag tycker att vi behöver bli lite farligare, och vi måste bli mer noggranna. Vi har lägen där vi trycker fram men slår bort den onödigt. Där tycker jag att vi kan bli lite mer noggranna, säger Yarsuvat.

Det blev ingen upphämtning som i den senaste matchen mot Sundsvall. Nu får Gais istället åka hem till Göteborg med en hungrig och ambitiös insats, men med tomma magar.

– Det gäller att verkligen komma tillbaka snabbt. Vi har inte råd att sura, utan vi måste hålla våra huvuden högt, säger Yarsuvat.

Fakta: Så startade Gais

(4–2–3–1): Mathias Karlsson – August Wängberg, Carl Nyström, Charlie Weberg, Niklas Andersén – Boris Lumbana, Adnan Maric – Meinhard Olsen, Mervan Celik (Nikola Ladan, 82), Julius Lindberg (Haris Cirak, 71) – Richard Yarsuvat

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.