Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Caroline Seger. Bild: CARL SANDIN
Caroline Seger. Bild: CARL SANDIN

Seger lider med kollegorna i Lettland: ”Främmande för oss”

Sverige möter ett försvagat Lettland – som saknar två av sina spelare eftersom de inte fick ledigt från sina jobb.
– Att spelare år 2020 tvingas välja är otroligt tråkigt såklart, säger den svenska kaptenen Caroline Seger.

Sverige är storfavorit mot ett Lettland som inte tagit en enda poäng så här långt i EM-kvalet, och har 30 insläppta mål, men bara två gjorda. Och favoritskapet blir inte mindre av att två av spelarna tvingas stanna hemma, eftersom de inte lyckats få ledigt från sina jobb..

– Giržda och Fedotova är inte professionella så båda var tvungna att stanna hemma och arbeta. Deras chefer tvingade spelarna att jobba, säger presschefen Ilja Polakovs till Fotbollskanalen.

LÄS MER: Lettiska duon stoppas från EM-kvalet: ”Cheferna tvingade dem att jobba”

Den svenske lagkaptenen Caroline Seger har ofta tagit strider för att försvara damfotbollen och förbättra villkoren. Hon konstaterar att man i Lettland har en bra bit kvar att vandra.

– Det är såklart främmande för oss som har de förutsättningar vi har. Men det är så här det ser ut och det är ju många landslag som får jobba hårt för att få ens några bra förutsättningar. Att spelare år 2020 tvingas välja är otroligt tråkigt såklart, men det är svårt för oss att ta tag i de frågorna och veta vad man ska göra.

Blackstenius missar matchen

Seger och Jonna Andersson mötte tillsammans med förbundskapten Peter Gerhardsson pressen på Gamla Ullevi inför torsdagens kvalmatch. En som inte var på plats var Stina Blackstenius, som tidigare i veckan uppvisade förkylningssymptom och därmed fått göra ett covid-19-test. Gerhardssons meddelade att Blackstenius inte är aktuell för spel, oavsett vad testet visar, eftersom hon missat hela veckans träningar.

LÄS MER: Asllani tillbaka – men Blackstenius står över

Även Jonna Andersson kommenterade det faktum att lettiska landslagsspelare tvingats stanna hemma för att jobba civilt.

– Det är klart att det är otroligt tråkigt om det är såna förutsättningar de har. Det är fortfarande väldigt stora skillnader i olika landslag, så det är bara att hoppas att det jämnar till sig, säger Andersson.

Caroline Seger konstaterar att Sverige i mångt och mycket är ett föregångsland, och hon hoppas att andra länder ska följa i det svenska landslagets fotspår.

– Vi jobbar på vårt håll så mycket vi kan för att skapa bättre förutsättningar för oss här hemma. Förhoppningsvis leder det sedan till att det blir så i hela världen. Man ser till sitt egna bästa såklart, men kan man påverka andra länder att gå åt samma håll så är det jättepositivt. Men det är en jättestor och svår fråga, säger Seger.

Sverige toppar kvalgruppen, men jagas av Island på samma poäng. På tisdag möts de i en match som lär avgöra vem som vinner gruppen och därmed tar direktplatsen till EM-slutspelet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.