Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Seger imponeras av framtidens stjärnor

Sveriges första 20 minuter av VM-bronsmatchen var närapå fulländad fotboll.
Och bättre kan det bli. För underifrån kommer nästa generations landslagsstjärnor.
– Man är inte ledsen när man ska lämna över taktpinnen till dem, säger Caroline Seger.

I slutet av bronsmatchen mot England gick de svenska spelarna på knäna. VM-brons blev det ändå efter en tapper avslutning och, inte minst, en inledning av matchen som var det bästa som landslaget presterade på hela VM.

De första 20-25 minuterna, när Sverige tog ledningen med 2–0 och spelade ut världstrean, bådar gott för framtiden, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

– Det var nästan det fulländade som vi ville se. Det var en fullständig uppvisning i både försvarsspel och anfallsspel och England kom ingenstans. Och någonstans där, från de första 20 minuterna, har vi en bild av att ”kan vi kan förlänga det här så att det ser ut så här i 60, 70, 80, 90 minuter?”, säger Peter Gerhardsson.

Han tar med sig starten mot England in mot höstens EM-kval och OS i Tokyo nästa år. Lagkaptenen Caroline Seger tar med sig de imponerande och orädda insatserna från VM-debutanter som Nathalie Björn, Julia Zigiotti Olme och Madelen Janogy.

– De har haft stor del i det här. Den yngre generationen, det är inga dåliga fotbollsspelare. Det är bra att de har fått ett mästerskap nu. Det som är irriterande är att de fick en medalj direkt, det dröjde många år för mig, skämtar Seger.

Björn och Zigiotti har nyligen tagit steget från U23-landslaget, och skolningen som de får där är en viktig anledning till att de har anpassat sig så snabbt, säger Peter Gerhardsson.

– Vi har egentligen samma spelsätt så de vet redan hur vi spelar. De fokuserar kanske mer på sitt eget spel än på motståndarna, till skillnad från tävlingsmatcher med A-landslaget. Men man kan sätta grundstenar för hur vi spelar fotboll, och det jobbar man med på ett väldigt bra sätt i U23-landslaget, säger Gerhardsson.

De mer erfarna svenska spelarna märker också av att den nya generationens spelare har lättare att ta sig in i seniorlandslaget.

– Det är fantastiskt att se att så många går in och tar för sig. Jag antar att det har att göra med att de redan har spelat ungdoms-VM och ungdoms-EM och allt möjligt. Jag spelade ungdoms-EM men det var allt, annars fick man all sin erfarenhet på A-landslagsnivå. Men de har redan gått igenom en hel del. Det tror jag är väldigt bra, säger målvakten Hedvig Lindahl.

Caroline Seger ser precis som Lindahl hur de yngre spelarna är mer redo för A-landslaget än tidigare.

– Ja, det tycker jag. Sedan har de slussats in bra också. De har fått tid på sig här och de har tagit stora kliv. Den generationen som kommer spelar en mer modern fotboll. Det märks, de tar till sig instruktioner väldigt snabbt och är duktiga på att göra rätt saker på träning och så. Det är fantastiska fotbollsspelare och man är inte ledsen när man ska lämna över taktpinnen till dem, säger Caroline Seger.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.