SEF-toppen sågar Uefa

Sedan tidigare står det klart att de fyra främsta ligorna ska få fyra direktplatser till Champions League - och nyligen öppnade Uefa för att flytta finalen utanför Europa. De nya initiativen har får den europeiska ligaorganisationen EPFL att rasa. – Besluten i Uefa har verkligen gått i fel riktning de senaste åren, säger Lars-Christer Olsson, ordförande i organisationen, till GP.

ANNONS
|

Nyligen öppnade den nyvalde Uefa-presidenten, Alexander Ceferin, för att finalen i Europas största klubblagsturnering, Champions League, kan komma att flyttas till New York eller Kina.

I European Professional Football Leagues (EPFL), enintresseorganisation för de 30 största ligorna inom fotbollen i Europa, mötsförslaget med stor skepsis. Lars-Christer Olsson, ordförande för Svensk Elitfotboll (SEF), är sedan 2013 också ordförande för deeuropeiskaligornasorganisation, och han säger att man ser negativt på förslaget om att flytta Champions League-finalen.

–Vi har en annan syn på detta, det är en europeisk tävling och att det i huvudsakär de europeiska fansen som ska få chansen attkomma till finalmatchen.

ANNONS

Kritiserar storklubbarna

Förslaget är bara enav många förändringar som Uefa har öppnat för att göra inom den närmasteframtiden. Sedan en tid tillbaka har några avEuropas storklubbar allt hårdare arbetat för att skapa en stängd europeisk superliga. Ytterligare ett förslag som EPFL ställer sig starkt emot.

– Vi vill tahand om grundvärdena i den europeiska fotbollen, exempelvis att det här med upp- och nedflyttning ska finnas kvar. Därför fajtas vi hårt mot det som pågår bland storklubbarna.

Från och med säsongen 2018/2019 får de fyra europeiska storligorna (Spanien, England, Italien, Tyskland)16 av 32 direktplatser till Champions League– samtidigt som klubbarna i de mindre ligorna, exempelvisde allsvenska klubbarna, kommerfåallt svårare att kvala in.

–Vi är motståndare till det också. Till och med de största ligorna är emot det. När vi hade ett möte i Zürich nyligen uttalade exempelvisspanjorernaatt de inte vill att fjärdeplatsenska innebära direktkvalificering.

Varför?

– Detycker att det är viktigt att all kvalificering till de internationella cupernaoch även mellan de olika nivåerna nationelltskabaseras på sportslig framgång.De tycker det är mer rättvist att deras fjärdelag får kvala.

Han fortsätter:

– De besluten som är fattade nu är egentligen justett första steg mot en privat och stängd liga.Man försökerstängafönstret och stoppade drömmar som finns runt om i hela Europa om att man ska kunna vara med i de bästa internationella tävlingarnaoch det kommer vi verkligen att kämpa mot.

ANNONS

Vad kan ni göra för att förhindra det här?

– Vi sätter press på Uefa. Det är de nationella ligorna som kan sätta stopp för det här. Vi har alla ligorna med, även de största med Premier League och La Liga. Och vi kan i kraft av det sätta press på Uefa.

Och enligt Lars-Christer Olsson är manbereddaatt gå långt för att få gehör hos Uefa.

– I värsta fall så kommer våra stora ligor förmodligen lägga matcher som medvetet krockar med de internationella matcherna.Det är i och för sig inte bravare sig för den nationella eller internationella fotbollen,men vi hoppas att Uefa och andra inser vikten av att komma fram till en lösning nu.

"Det har trappats upp"

Lars-Christer Olsson menar att han äroroad över den utveckling som den internationella fotbollen är på väg mot.

– Det har trappats upp. Storklubbarna har passat på att använda det maktvakuum som uppstod i Uefaav att Michael Platini blev avstängd ochatt generalsekreteraren Gianni Infantino huvudsakligen sysslade med att försöka bli vald till Fifa-president. Det gjorde att Uefa blev svagt och det harstorklubbarna utnyttjat.

Men ordföranden är trots allt förhoppningsfull om framtiden.

– Jag är inte pessimistisk än så länge. Jag tror inte att det kommer att gå i den riktning som har börjat bli utstakad.

ANNONS

Han menar att det finns flera skäl till att se positivt på situationen.

– Vi hoppas mycket på den nya presidenten trots allt. De här besluten togs innan han valdes. Vi har inlett en intensiv förhandlingskampanj. Och sedan har klubbarna runt om i Europa äntligen fattat att även om de är med i en klubborganisation så betyder inte det att de har något att säga till om - utan det är storklubbarna som har all makt. Något jag också tror att nationsförbunden snart kommer upptäcka.Vi kommer mobilisera nationsförbunden i samma riktning som det vi driver, vilket kommer leda till att en majoritet av förbunden kommer gå emot de förslag som finns.

ANNONS