Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

SEF om legal pyroteknik: ”Fascinerande – jäkligt spännande"

Legal pyroteknik kan bli verklighet på svenska läktare inom några år. Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF) har tillsammans med Svenska Fotbollssupporterunionen (SFSU) tagit ett första steg genom att testa en ny pyroteknisk pjäs på ett möte i Danmark. – Det känns jäkligt spännande, säger generalsekreteraren Mats Enquist.

På torsdagen besökte SEF och SFSU danska Bröndby IF för att träffa representanter från danska ligan samt supportrar från danska klubbar. Som GP skrev om på då var detta ett första inledande möte där Bröndby IF och tillverkaren av pjäser visade hur långt de har kommit.

Klubben har tillsammans med en pyrotekniker inlett ett arbete med att skapa en pyroteknisk pjäs som kan vara så säker att det godkänns på danska arenor.

Nu är SEF intresserade av att engagera sig i projektet.

– Mycket jobb återstår men vi är jätteintresserade. Det är ett klassiskt olösligt problem som vi kanske kan hitta en lösning på, säger Mats Enquist och fortsätter:

– Det var fascinerande. Den har väsentligt lägre värmegrad, inget "stänk" och betydligt färre risker. Än så länge är det bara en prototyp men det känns ytterst lovande.

Lägre temperatur

Produkten brinner med en värme av cirka 150 till 200 grader vilket är en radikal förminskning mot de pjäser som nu finns på marknaden.

Tidigare har pyroteknikpjäserna uppnått en temperatur av tusentals grader. SEF:s generalsekreterare prövade själv den nya prototypen, tillverkad i Kina, på mötet i Danmark.

– Jag förde handen rakt igenom lågan och brände mig inte. Man kan ta flamman mot jackan utan att den lämnar några brännmärken, åtminstone om man nu inte håller kvar den någon längre tid. Det är en lång resa kvar men det är ett väldigt spännande första steg, säger Mats Enquist.

Det dröjer dock innan den här produkten finns på svenska fotbollsläktare. Mats Enquist räknar med att det dröjer minst till 2018 innan den kan finnas tillgänglig som EU-godkänd produkt.

Supportrar och polis måste acceptera

Sedan gäller det att få både polis och supportrar att godkänna och acceptera pjäsen och få ett helhetsgrepp på hur pjäsen ska hanteras på evenemang.

– Alla har haft åsikter om detta men det har inte funnits några fungerande lösningar tidigare. Om vi har tur kan det här bidra till att lösa den här knepiga frågan. Vi känner en skyldighet att göra ett allvarligt menat försök, säger Mats Enquist.