Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Sebastian Ohlsson klar för återkomst till IFK Göteborg

IFK Göteborg bekräftar GP:s avslöjande – Sebastian Ohlsson är klar för en återkomst till klubben.
Högerbacken har skrivit på ett kontrakt med Blåvitt till och med 2024, men är inte tillgänglig för spel förrän nästa säsong.
– Jag önskar att jag kunde kliva ut på Gamla Ullevi redan i morgon, men det får tyvärr dröja lite, säger han till GP.

Sebastian Ohlsson återvände till IFK Göteborg 2017 efter en tid hos lokalrivalen Örgryte IS. Han gjorde då så pass bra ifrån sig i de blåvita ränderna att det blev en flytt till Tyskland och St Pauli två år senare.

Nyligen kunde GP rapportera att den 29-årige ytterbacken beslutat sig för att vända hem efter tre säsonger i 2. Bundesliga och att han var klar för en ny återkomst till IFK Göteborg.

Under torsdagseftermiddagen bekräftade Blåvitt att Sebastian Ohlsson har skrivit på ett kontrakt över 2024 med klubben.

– Det känns jättebra så klart. Det är skönt att ha skrivit under nu så att jag inte bara är där och tränar utan är där på riktigt, säger han.

Sebastian Ohlsson, 29, är tillbaka i IFK Göteborg. Bild: CARL SANDIN
Sebastian Ohlsson, 29, är tillbaka i IFK Göteborg. Bild: CARL SANDIN

”Inget har känts lika bra som Göteborg”

Sebastian Ohlssons kontrakt i Tyskland gick ut under sommaren. Han har tidigare berättat att han ville vara kvar, men att en knäskada som han ådrog sig i februari satte stopp för de planerna.

I tre månaders tid har 29-åringen tränat med IFK Göteborg på Kamratgården, varav den första månaden gick till rehab av knät.

Skadan är nu läkt.

– Knät är fullt friskt och känns nästan bättre än innan skadan, säger han.

Ohlsson berättar att samtalen med Blåvitt har pågått under en längre tid, men att det blev konkret först när Alexander Jallow lämnade klubben i slutet av augusti.

– Jag har haft lite andra alternativ under sommaren, men inget har känts lika bra som Göteborg, säger han.

– Sen eftersom att jag inte har kunnat få någon dispens för att spela (i allsvenskan) så har det inte gått så fort då det inte har varit någon stress. Vi har tagit det i lugn och ro.

Det svenska transferfönstret är stängt vilket innebär att han inte kommer vara spelbar förrän i januari.

– Det är så klart tråkigt. Jag hade velat spela så snart som möjligt. Sen med tanke på hur mitt år har sett ut med knäskadan får man se det positivt att jag i lugn och ro kan bygga upp mig ordentligt de sista månaderna, så att jag kan gasa 2023.

Fram till dess får han däremot spela med klubbens U21-lag, vilket han ser som en bra möjlighet för att hitta tillbaka till matchformen i lugn och ro.

Utvecklat sin defensiv

I IFK Göteborg har Emil Salomonsson stått för flera starka insatser sedan Alexander Jallow lämnade klubben. En position som åter blir konkurrensutsatt när Sebastian Ohlsson ansluter.

– Vi har egentligen inte pratat så mycket om position. Jag är högerback nu i grunden, men sen får vi se var coach vill ha mig, säger han.

Hur ser du på att spela högre upp i banan igen?

– Nej högre upp i banan har jag svårt att se mig, om jag ska vara ärlig. Särskilt efter så som jag har spelat de senaste tre åren.

Ohlsson ser sig själv som en mer defensiv spelare i dag jämfört med den offensivt frejdiga högerbacken som lämnade IFK Göteborg för tre år sedan.

– Förut var det i offensiven som jag hade mina styrkor, men under tiden i St. Pauli fick jag fokusera på det defensiva. Det var nyttigt för mig då jag bara hade haft ett halvår som högerback när jag lämnade.

– Sen vill jag också hitta tillbaka till lite av mina offensiva styrkor, så att jag kan bli ännu mer av en tvåvägsspelare.

”Det känns bara positivt att få komma hem och vara med på resan som klubben har påbörjat”, säger Ohlsson. Bild: MATHIAS BERGELD
”Det känns bara positivt att få komma hem och vara med på resan som klubben har påbörjat”, säger Ohlsson. Bild: MATHIAS BERGELD

”Har blivit en stor förändring”

IFK Göteborg har haft en säsong som går att likna vid en berg- och dalbana. Sebastian Ohlsson har sett samtliga lagets matcher och har följ lagets utveckling från första parkett på träningsplanen.

– Från att jag kom i somras till nu har det blivit en stor förändring, skulle jag säga. Då låg laget tia och det var snack om nedåt i tabellen med lite negativa vindar. Nu blåser det positivt där man har varit där uppe och nafsat på Europaplatser under en period.

– Jag tycker att det börjar sätta sig ett annat spel nu än i början av säsongen.

IFK Göteborgs klubbdirektör Håkan Mild berättar om värvningen av Ohlsson på klubbens hemsida:

– Sebastian slog igenom på allvar under förra vändan här och han hade till och med kaptensbindeln hos oss. Det är glädjande att vi ännu en gång ser en tidigare akademispelare ta plats i vår A-trupp.

– Att Sebastian, precis som flera andra hemvändare, har bakgrund i föreningen är en sak som ger en blåvit kontinuitet i vårt truppbygge.

LÄS OCKSÅ: Ny hemvändare till IFK Göteborg – Sebastian Ohlsson förstärker laget

LÄS OCKSÅ: Kevin Yakob nära att byta landslag – skaffar nytt pass

LÄS OCKSÅ: Kritiken efter förlusten: ”Borde vara frispark till oss”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.