Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Foto:Bildbyrån

Scoutens besked: Italien har inga tydliga svagheter

Den svenske motståndarscouten Tom Prahl tror att Italien kommer gå för seger. – Det ligger i deras natur. De vill säkert ha ett mål med sig hem, säger han.

Sverige förbereder sig som bäst inför årets sista hemmalandskamp, Italien i fredagens playoff på Friends Arena i Solna. En VM-plats till Ryssland står på spel. Returen spelas i Milano på måndag kväll.

Inför det första mötet gav Tom Prahl sin bild av Italien, som han har följt noga under kvalet, där laget var tvåa i gruppen bakom Spanien.

– Jag har scoutat Frankrike och Holland tidigare, som har en lite friare spelstil. Italien är ganska tydligt med hur de spelar, men lite mer otydliga med vilken formation de kommer välja, sade Tom Prahl på torsdagsförmiddagen.

Han förklarade vidare att Italien under Venturas ledning har spelat med fyra olika system.

– De har spelat 4-4-2 hela den här säsongen. Förra året spelade de ganska mycket 3-5-2. Vi är inte riktigt säkra på hur de kommer formera sig.

LÄS OCKSÅ: Italienska dissen: Listar sämsta svenskarna i Serie A:s historia

"Ett tydligt djupledshot"

Hur tydligt kan du hitta svagheter och styrkor i Italien jämfört med Holland och Frankrike?

– Holland och Frankrike spelade med en forward och hade inget uttalat djupledsspel egentligen. Det var väldigt mycket passningsspel och inlägg och inspel från sidorna.

– Här finns ett tydligt djupledshot, nästan som gammalt klassiskt Manchestermönster med Yorke och Cole som samverkar. Dom är duktiga i djupled, som samverkar och attackerar ytorna bakom. Där måste svenska backlinjen vara på tå. Det är egentligen en stor skillnad.

LÄS OCKSÅ: Balkander: "Här är mitt lag mot Italien"

Och svagheter?

– Du kan alltid hitta vissa svagheter, inte så att jag kan säga att så här måste vi göra, men jag kan ge spelarna vissa hintar och möjligheter ”så här kan det se ut”. Jag tycker inte att man kan tala om att det finns några distinkta svagheter i Italien.

Hur vill de ta sig fram?

– Beroende på om de spelar med tre backlinjen eller fyrbackslinje vill de spela nerifrån. Buffon vill sätta igång bollen, även om Sverige står högt vill de rulla ut bollen mot felvända spelare. De är modiga på egen planhalva och vill ta sig fram. En defensiv mittfältare och två offensiva mittfältare som agerar mellan lagdelarna och wingbacks som kliver högt. Man har två forwards som jobbar tätt ihop. Det är en tydlig struktur hur de spelar.

Om man tittar på hur de har gjort sina mål, skulle Sverige inte vinna jättemycket på att stänga ned Italiens vänsterkant eftersom det är till stora del därifrån målen kommer?

– Det är klart. Men jobbar de med sitt 4-4-2 blir det mer att de dubblar på kanterna, spelar de med 3-5-2 är det i princip wingbacken som jobbar själv i korridoren.

– Sverige har sina principer när det gäller backlinje och mittfält i försvarsspelet. De ändrar sig inte så mycket oavsett hur Italien agerar. Att få stopp på inlägg är en viktig ingrediens.

Tror du att de kommer gå för seger med tanke på att mål på bortaplan räknas dubbelt?

– Ja, det tror jag. Jag tycker ändå att det ligger i deras natur. De vill säkert ha ett mål med sig hem. Det kan betyda väldigt mycket för dem i returen. 

Thern: "Något att bita i"

Tom Prahl har följt Italien ihop med Jonas Thern. 

– Framför allt har vi tittat på det matcherna från i år. I och med att de har uppträtt i andra formationer har vi fått gå tillbaka till fjolåret.

LÄS OCKSÅ: "Vi kan lyckas med det här"

Vad är din känsla jämfört med ett år sedan?

– Jag skall vara ärlig att säga att jag inte följde Italien så mycket under EM förra året. Mitt uppdrag började med den nye förbundskaptenen. Jag passar på den frågan.

Kvalitetsmässigt, hur tycker du att de har utvecklats under kvalet?

– Italien är ett väldigt bra lag. De har problem med Spanien, fast det har alla lag. Det är ett jättebra lag, med bra spelare som spelar i stora klubbar. Det är något att bita i.

Handlar det inte om att stänga boxen? De gör de flesta målen väldigt nära mål.

– De är duktiga på att samverka med sina två forwards. I och med att de har två forwards som ligger ihop är de farliga både i sitt djupledsspel och duktiga i sina inläggssituationer. Anfallarna har olika löpvägar. Jag kommer tillbaka till det. Sverige har sina principer hur man spelar sista tredjedelen, hur man försvarar sig mot inlägg. Att upprepa och göra de här sakerna och undvika att göra misstagen.

Om du skulle lyfta en detalj som blir nyckel för Sverige?

– Det hade varit jättebra om vi kom in bakom deras backlinje, att vi kommer igenom och får lite frilägen.

Fasta situationer?

– Vi har tittat på det, både anfallsmässigt och försvarsmässigt, hur vi skall agera. Det är heller inget vi pratar om hur vi skall göra.

Är det någon spelare förutom anfallarna som det är viktigt att man ligger tätt på? Jag tänker på Verratti och Bonucci.

– Bonucci har en jättefin högerfot, med den kan han slänga iväg bollar på 50-60 meter. Det är absolut något man … kanske inte att man skall jobba på honom speciellt, men att backlinjen är beredd och vaksam när han har bollen, att det kan hända något då.