Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Schough: "Jag grät inför matchen"

Sveriges historiska möte med Iran på Gamla Ullevi väckte starka känslor inte bara hos de iranska spelarna utan också hos de blågula hjältarna. – Jag grät inför matchen när vi träffade tränarna från Iran, säger matchhjälten Olivia Schough till GP.

Sverige mot Iran på Gamla Ullevi var inte vilken match som helst. Det var första gången någonsin som det iranska damlandslaget spelade en match utanför Asien. Och det var inte bara för de iranska tjejerna som mötet var speciellt. Även i det svenska laget väckte den historiska drabbningen känslor. 

– Jag grät när vi träffade tränarna från Iran. Det var ett mycket känslomässigt möte. De berättade om sin svåra kamp, om att de inte ens får utöva den sporten de älskar, säger Olivia Schough. 

Hon fortsätter: 

– Det var tufft att höra, men det gjorde att vi kände väldigt mycket för den här matchen och det tycker jag vi visade. 

Det såg länge inte ut att bli någon landskamp då flera spelare i det iranska laget inte fick visum till matchen. Men till sist löste sig visumproblematiken och laget kunde landa i Göteborg på torsdagen. 

– De berättade om hur hårt de fick jobba för att fixa visum. De blev väckta mitt i natten och tvingades då åka 18 timmars buss, och så hade det inte funkat och fick de åka 18 timmars buss igen. Och sen vidare till flygplatsen och timmarna bara flög iväg. De klagade ändå inte. Resan kändes som en timma för dem för att de hade sådant hopp om att få åka hit och kände sådan glädje över att få komma hit. Det är fint att höra, berättar Schough. 

Trots en strulig uppladdning så lyckades Iran genomföra matchen och faktiskt spela 0-0 med Sverige i den andra halvleken. Och den svenska matchhjälten, som stod för tre mål och lika många framspelningar, hyllade motståndets insats.  

– Det är fantastiska människor och jag unnar dem allt gott, jag är jätteglad över att de kom hit och att vi fick uppleva den här matchen i hop tillsammans. 

Magdalena Eriksson, även hon hattrickhjälte, var också hon berörd över mötet.

– Man har förstått att vi har olika förutsättningar, men att få höra det från dem, det berörde mig väldigt mycket. Man går runt i sin värld och tänker inte så mycket, men det var verkligen en tankeställare det här. Vilken tur man har som är född i det här landet. Men jag tycker det är otroligt häftigt att vi kan få vara en del i deras utveckling.