Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Schelin sjukskriven i två månader – kan missa hela säsongen

Lotta Schelin har inte tränat med FC Rosengård på två månader. Sveriges mesta målskytt genom tiderna är sjukskriven med smärtor i nacken och huvudet. Nu tyder mycket på att hon missar resten av säsongen. – Det får ta den tid det tar, säger klubbens sportchef Therese Sjögran.

Klockan stod på 81 minuter i Malmö-derbyt mellan Rosengård och LB07 när Lotta Schelin gick av Malmö IP. Hon höll ena handen mot nacken. En smäll hade tagit illa och landslagsstjärnan tvingades byta. EM i Nederländerna var bara veckor bort. Pia Sundhage och landslagsledningen höll andan. Skulle en av nyckelspelarna missa mästerskapet?

Så blev inte fallet. Schelin spelade Sveriges fyra matcher med smärtstillande. Nackens återhämtning fick vänta. Frågan är om det var rätt beslut. 

LÄS OCKSÅ: ”Vi pressar aldrig någon att spela”

När EM var över fanns 33-åringen med och tränade med Rosengård. Men snart satte smärtorna i nacke och huvud stopp. Hon fanns inte med när damallsvenskan startade om i augusti. Hon fanns inte med i seriefinalen mot Linköping den 10 september. Hon fanns inte med i Peter Gerhardssons landslagstrupp till VM-kvalmatcherna mot Danmark och Unger. Hon fanns inte med på planet som tog Rosengård till rumänska Cluj på onsdagen. Trots de ständiga återbuden har det varit tyst om skadeläget – fram tills nu. 

GP kan avslöja att Schelin har varit sjukskriven från träningar och matcher med Rosengård i två månader. Smärtorna i nacke och huvud håller henne alltjämt helt borta från fotbollen. 

– Det går åt rätt håll men hon har fortfarande problem med smärtor och är en bit från att kunna träna. Det är smällen mot LB07 som sitter i. Att hon spelade hela EM kanske inte gjorde att det blev bättre. Hon fick ju ingen vila däremellan, säger Therese Sjögran. 

"Minsta lilla rörelse gjorde ont"

Efter mästerskapet försökte Lotta Schelin träna – men insåg snart att det inte gick. 

– Hon hade ont hela tiden och minsta lilla rörelse som inte gick enligt plan gjorde ont, säger Rosengårds tränare Malin Levenstad. 

Smärtorna är fortfarande så stora att Therese Sjögran inte tror att Lotta Schelin kommer kunna spela mer den här säsongen. 

– Nej, känns som det blir tajt. Även om hon skulle bli frisk så har hon inte tränat på två månader, så det blir ganska tufft, säger Sjögran. 

"Jobbigt för henne"

Som gamla landslagskamrat till Lotta Schelin har Therese Sjögran haft tät kontakt med henne under hela sjukskrivningen. 

– Det är klart att det är jobbigt för henne. Hon vill alltid vara med att bidra, säger Sjögran. 

Hur mår hon?

– Hon mår bra, däremot är hon är inte i form för att spela fotboll. 

Hur ser prognosen ut? När kan hon vara tillbaka?

– Vi har ingen prognos just nu. Vi har haft spelare som har varit borta jättelänge på grund av huvudskador tidigare. Med andra skador har man en vetskap om hur länge man är borta, med huvudskador är det väldigt svårt. Det är bara att hoppas att det blir bra för Lottas skull. Det får ta den tid det tar. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.