Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Schelin: Det är nära nu

Lotta Schelin kommer sent till Göteborg. Flyget är försenat och när de andra landslagsspelarna svettas på Öisgården i 28 graders tryckande värme har landslagets stora stjärna inte ens landat på Landvetter.

Det dröjer. Timme efter timme.
Först missas anslutningsplanet i Bryssel, sedan försvinner väskorna.
– Det är inte ett rätt på mina resor! Det är garanterat nåt tok på varannan resa, skrattar en utmattad Schelin när hon väl passerat den obemannade tullen.

Läge att flytta hem, med andra ord?
– Haha, ja eller hur? Det är väl det! Men då blir väl tåget försenat ...

Schelin har haft en hektisk och känslostormande helg efter titeln i Champions League med Lyon.
– Jag ska inte klaga, för jag har haft en fantastisk helg! Men jag kan inte säga att jag har hunnit landa. Det har gått i ett sedan vi vann finalen. Det var som att proppen gick ur när jag kom hem i går kväll vid 22-tiden. Puh, liksom. Nu drar vi igen, ler Lotta.
Först EM-kval mot Polen borta på torsdag, därefter Moldavien på Gamla Ullevi på nationaldagen. Och efter landslagsuppdraget väntar 10-12 dagars semester, med både tripp till södra Frankrike och till huvudstaden Paris.

Och efter semestern spelar du i Göteborg igen?
– Haha. Ni vill gärna veta det nu, va? Efter landslagslägret kommer det att bli tydligare för er.
Det är så nära, alltså?
– Det är det. Det hade varit skönt att göra det innan, men det är lika bra att köra på med landslaget så tar vi det sedan.
Men Sverige, kan vi säga?
– Ja, Sverige kan vi säga att det lutar åt, ler Lotta.

Det är ord som får förbundskapten Pia Sundhage att le lite extra.

Vad innebär en värvning av Lotta Schelin för allsvenskan, Pia Sundhage?
– Lotta har åtta fantastiska år utomlands – och att hon kommer hem vore härligt! Jag tycker att hon är en bra förebild. Inte bara som fotbollsspelare, utan allt runtomkring henne. Det skulle bli ett lyft för allsvenskan, förstås. Att komma hem till Göteborg är speciellt för henne, antar jag. Kul om hon kommer tillbaka, säger förbundskapten Sundhage.

Har du haft åsikter om hennes nya klubbadress?
– Jag lägger mig inte i det där, men det fanns en andemening att Lotta vill hem igen i alla fall. Det har jag inga synpunkter på. Men när allt är klart så vill jag att allsvenskan ska vara en av de bästa ligorna. Jag är jätteglad att Marta befinner sig i Sverige fortfarande. Skulle dessutom Lotta hamna i allsvenskan kan det ge ringar på vattnet, säger Pia Sundhage hoppfullt.


Göteborg FC:s starke man Peter Bronsman, mannen bakom ciderjätten Kopparbergs, har tidigt gjort klart att klubben inte tänker ge sig in i nån budgivning om stjärnans namnteckning – utan hoppas att utvecklingspotential och hemlängtan kommer att vara bidragande orsak till Schelins val.
– Vi har försökt tidigare att köpa stjärnor till klubben, men det har inte varit särskilt lyckat. Vi är inte alls nöjda med de senaste årens resultat. Det ska vi inte vara heller. Därför har vi valt en annan väg – att satsa ungt och bygga för framtiden … men visst, vill Lotta Schelin spela hos oss är hon naturligtvis välkommen. Om Lotta vill spela i Göteborg så kommer vi komma överens med henne. Samtidigt kommer de unga spelare som vi tar in nu bli bättre och äldre – så i framtiden kommer de att kosta mer. Vi kan inte bara tömma kassan i dag och tro att det löser sig i morgon. Vi måste se tre år framåt, säger Bronsman.

Göteborg FC har numera tre spelare i det svenska landslag som EM-kvalar: Elin Rubensson, Pauline Hammarlund och Freja Hellenberg.