Sara Persson om petningen inför fotbolls-VM

Trots att Sara Persson dömt en Champions League-semifinal petades hon och fick inte åka till Frankrike. Därmed är det första gången på 16 år som ett fotbolls-VM spelas utan en svensk huvuddomare.
– Det är en del politik i detta, säger Härryda-dottern.

ANNONS
|

Under fredagens spelades premiärmatchen i fotbolls-VM mellan värdnationen Frankrike och Sydkorea, det svenska damlandslaget gör sin premiärmatch mot Chile på tisdag.

Men det kunde ha varit flera blågula representanter, än landslaget, under mästerskapet.

Huvuddomaren Sara Persson från Rävlanda, i Härryda kommun, fick strax före jul reda på att hon gallrats bort och att det inte blir en sommar i Frankrike för hennes del.

Detta trots att hon bland annat dömt en Champions League-semifinal.

– Jag måste vara rak mot mig själv. Jag såg mig själv på ett VM, säger hon till Sportbladet.

När domarna tillsattes tog det gjordes det utifrån riktlinjer om geografisk fördelning. De olika konfederationerna ska ha ett visst antal representanter och Sara Persson var den enda från Uefa, bortsett från en som var skadad, som föll bort under gallringen.

ANNONS

Därmed är årets världsmästerskap det första sedan 2003 där det inte kommer finnas en svensk huvuddomare.

"En del politik"

Persson berättar att hon inte visste vilken domarkvot Uefa hade inför VM.

– Vi visste inte hur många som skulle gå åka. Man har tryckt på satsningen och att man ska ha de bästa på plats, men det är en del politik i detta. Jag vet om det här spelet. Är man med i leken för man leken tåla.

Hon utvecklar tankarna kring att det har med politik att göra:

– Sverige är ett litet fotbollsland som inte har hög status internationellt. Fotbollsnationer som Frankrike och Spanien är större. Men detta är mina egna spekulationer. De som styr är de kommit främst från stora fotbollsländerna, klart att det spelar roll tycker jag. Vi går åt ett håll där strävan är att de bästa ska med och sållningen har varit hård. Det var många som föll bort tidigt.

En blågul representant kommer att finnas i domarkåren, även om det inte är någon huvuddomare. Julia Magnusson är en av mästerskapets 75 assisterande domare.

ANNONS