Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sandbergs råd till Sverige: "Var rörliga och löp in bakom"

Simon Sandberg lämnade BK Häcken för Levski Sofia i Bulgarien. Tre av hans nya lagkamrater spelar från start i VM-kvalet på Friends Arena på måndag kväll. – De är bra med boll och väldigt aggressiva. Det är så vi spelar därnere, säger försvararen.

Själv är Simon från Partille mer fokuserad på en annan match i kväll, kvalavslutningen med U21-landslaget mot Kroatien i Trelleborg. Mot Estland hoppade han in för Linus Wahlqvist i andra halvlek. Seger nu och Sverige är klart för EM.

– En viktig match såklart. Vi går in för att vinna matchen. Det är inget omöjligt motstånd, det blev 1-1 borta, säger Simon Sandberg.

I somras lämnade han Sverige för Bulgariens huvudstad och spel i Levski.

– Jag trivs bra och har fått ett varmt mottagande av både fans och klubb. Går man på Göteborgs gator är det ingen som känner igen en, här vet alla vem man är. Vi har sju raka vinster, jag har fått spela lite grand. Min tid kommer. Det är så jag känner och så de säger.

Hans huvudkonkurrenter som mittbackar i Levski, 30-årige Aleksandar Aleksandrov och 26-årige Dimitar Pirgov är mittbackspar även i landslaget. På mittfältet spelar Georgi Kostadinov. Sandberg är imponerad av sina lagkamrater – och deras spelstil.

– Som mittback skall du inte droppa av när du är en mot en. Närmast bollhållaren skall kliva; alltid upp i rygg och smälla på. Du kan vara extra tuff, domarna tillåter det.

– Samma med mittfältaren. En bra passningsspelare som kämpar. Lite som Oscar Lewicki. Ligger bra bakom och vinner bollar.

Har du några tips till de svenska anfallarna?

– Var rörlig och löp in bakom. De är väldigt man-man-inriktade. Det kan även vara en yttermittfältare som löper in bakom. Får Sverige fart på bollen kommer de att vinna.

Vad är ett rimligt resultat på Friends?

– 2-0 eller 3-0 till Sverige.

Och i Trelleborg?

– 1-0 till oss. Då är vi klara för EM!

Hur bra är den bulgariska ligan jämfört med allsvenskan?

– Skillnaden är att det är riktigt bra spelare. Men som lag blir det lite problem när man skall försvara. Det är väl mest det. Ett litet snäpp högre. Det är stor skillnad på topp- och bottenlag.

Många hade synpunkter på ditt val av liga i somras. Hur blev det?

– Jag ville göra ett annorlunda val. Testa något nytt. Då dök det här upp. Jag hade faktiskt koll på klubben sedan innan. Vi har Europa som mål varje år. Sedan är det bättre kvalitet än jag trodde. Jag har en fantastisk lägenhet vid bergen. Och på onsdag kommer tjejen ned.