Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Uriah Rennie, den senaste mörkhyade domaren på elitnivå i England. Notera att detta inte är Sam Allison. Bild: SCOTT HEPPELL

Sam Allison blev första mörkhyade domaren på elva år

2009 var senast en mörkhyad domare dömde i de engelska proffsdivisionerna i fotboll.
Sen fick brandmannen Sam Allison samtalet som betydde att han skulle få döma på elitnivå.
– Jag tror att jag är en förebild, och jag försöker hjälpa andra som ser ut som mig genom att visa att det finns en väg för de också, säger Allison till BBC.

2009 gick domaren Uriah Rennie i pension.

Efter det har de fyra proffsdivisionerna i England inte fått se en mörkhyad huvuddomare döma.

Sedan fick den före detta semiprofessionella fotbollsspelaren Sam Allison ett samtal som ändrade på både detta faktum, och Allisons liv.

Han arbetade som brandman på Trownbridges brandstation när han fick beskedet att han blivit uppflyttad till proffsnivå som domare.

– Initialt tänker man ”är domarorganisationen rasistisk?”. När man börjar komma in i den inser man att det är långt från sanningen. Det är förmodligen något som du tänker ”om du inte kan se dem, måste så vara fallet”, säger Allison till BBC.

Under lördagen fick han döma League 2-mötet mellan Port Vale och Crawley. En match som Port Vale vann med 2–0.

Vill se andra göra samma resa

Med det gjorde han sin debut i ligasystemet, efter att tidigare har dömt tre matcher i EFL Trophy.

– Jag tror att jag är en förebild, och jag försöker hjälpa andra som ser ut som mig genom att visa att det finns en väg för de också, säger Allison.

Allison menar att det har gått smidigt för honom att anpassa sig till sin nya vardag. Nu siktar han på Premier League. Han ser gärna att andra icke-vita följer med honom på resan.

– Jag är inte en människa som klättrar upp för stegen och sedan plockar ner stegen bakom mig. Jag vill att stegen ska vara för alla att klättra, jag kan bara stötta så många människor som möjligt. Om jag gör det har jag gjort allt som jag vill uppnå, säger Allison till BBC.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.