Salomonsson siktar på triss i cupguld: "Vill vinna den fler gånger"

De är ensamma om att ha vunnit ”nya” Svenska cupen två gånger. Nu siktar Emil Salomonsson och Mattias Bjärsmyr på en tredje titel. Men först IK Sirius, 2014 års fallucka. – De vann rättvist då. Det gäller att alla är införstådda med att det är ett bra lag vi får besök av, säger högerback Salomonsson.

ANNONS
|

För IFK Göteborg är Svenska cupen sista vägen ut i Europa. Inför eftermiddagens avgörande står IFK och Sirius på sex poäng, där Blåvitts fler gjorda mål gör att det ”räcker” med oavgjort för gruppseger och avancemang. De fyra bästa gruppsegrarna får hemmaplan i kvartsfinal.

– Vi skall försöka vinna såklart, vi vill ha hemmaplan och vill ta oss ut i Europa. Det är det som ligger i potten, säger lagkaptenen och mittbacken Mattias Bjärsmyr.

Lite av en finalkänsla?

– Finalkänsla för mig är i stort sett fullsatt, en större arena än det här och inget konstgräs.

Salomonsson minns förlusten

Emil Salomonsson, som är den spelare i dagens trupp som tillhört IFK Göteborgs A-trupp längst tid i sträck, har stor respekt för motståndaren.

ANNONS

– Jag var med senast mot Sirius. Det var ett duktigt lag, kom som nykomlingar i superettan, gjorde det bra och vann rättvist. Det gäller att göra saker bättre än i de senaste matcherna. Vi måste göra en bra prestation i morgon, annars har vi ingen chans, säger den landslagsmeriterade högerbacken.

Siktar på tredje titeln

Salomonsson har skaffat sig en speciell relation till Svenska cupen, har vunnit två gånger och siktar på en tredje titel längre fram i vår.

– När man har vunnit den en gång vill man vinna den fler. Båda minnena är fantastiska. Jag startade båda finalerna. Mot Örebro i den senaste finalen gjorde jag två assist och blev matchens spelare, så det var en rolig upplevelse; att veta att man kan göra det bra i viktiga matcher.

Vad skulle det betyda att nå en tredje final?

– Ytterligare en siffra på väggen i vår anrika Kamratgård. Dels det, men även att själv få med sig en medalj hem och få chansen att spela i Europa. Lyckas vi inte med det tar vi ett steg tillbaka som lag. Vi behöver fortsätta utvecklas där, säger Emil Salomonsson.

"Annat tryck och nerv"

Mattias Bjärsmyr vann även cupen med IFK Göteborg 2008 och skulle inte ha något emot en fjärde titel.

ANNONS

– Jag har varit med och både förlorat och vunnit. Det är kul att få sådana matcher. Det blir ett annat tryck och nerv, man ser vilka spelare som tål det. Vi har väl varit ganska bra på det, säger han.

Hur ser du på er säsong hittills?

– Upp och ned. Vi har blandat och gett väldigt mycket i matcherna. Vi måste bli bättre och stabilare och spela lite fulare fotboll om det behövs.

Andra reflektioner?

– Vi krigar på vi som är här, vi är inte så många, men vi krigar på.

Frisk trupp

Tränaren Jörgen Lennartsson saknar endast Benjamin Zalo (sjuk) och Patrik Karlsson Lagemyr (comeback i U21 nästa måndag) i dagens trupp.

– Det skall bli en rolig match. Hoppas att det blir fullsatt och att vi kan bygga vidare på spelet från förra helgen. Sirius är ett spelskickligt lag, med många tekniska och kvicka spelare. Vi har full respekt för Sirius, säger Lennartsson som utlovar några förändringar i startelvan jämfört med segern mot Arameisk Syrianska (6-0).

Blåvita cupvinnare

Årets upplaga är den femte sedan Svenska cupen bytte format. IFK Göteborg har vunnit två av de fyra tidigare. Här är spelarna i dagens trupp som medverkade i finalerna:

2013:

Emil Salomonsson

Mattias Bjärsmyr

Tobias Hysén

2015:

Emil Salomonsson

Mattias Bjärsmyr

Sebastian Eriksson

Sören Rieks

Mikael Boman

Thomas Rogne

Martin Smedberg-Dalence

ANNONS