Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Zlatan Ibrahimovic och Börje Salming. Bild: Bildbyrån

Salmings kritik mot Zlatan

Zlatan Ibrahimovics, 38, sätt att behandla lagkamrater i landslaget har varit ett hett samtalsämne. Nu ger sig ishockeylegendaren Börje Salming, 69, in i diskussionen.
– Det jag inte gillar är den stilen han har, säger Salming till Aftonbladet.

De senaste dagarna har sportmedia till stor del präglats av journalisten Olof Lundhs nya bok ”Landslaget enligt Lundh”. Zlatan Ibrahimovic har där målats upp som en mobbare och många har varit kritiska till hans sätt att bete sig mot lagkamrater i det svenska landslaget.

Bilden har bekräftats av vissa. Andra har dementerat.

En som har följt rapporteringen är ishockeylegendaren Börje Salming.

– Det finns en gräns för vilket beteende man kan ha mot lagkamrater och alla människor runt sig, man kan inte köra över folk hur som helst. Mitt motto har alltid varit försöka prata igenom meningsskiljaktigheter, man kan inte stå och skrika åt varandra och trycka ner någon annan bara för att man tycker att man är bättre, säger Börje Salming till Aftonbladet.

LÄS MER: Förre landslagschefen Lasse Richt slår tillbaka mot Zlatan-kritiken

Vidare förklarar Salming hur det har sett ut i klubbar han var i under sin karriär och hur en spelare inte kan bygga ett helt lag. Han berättar också hur man förenar kravställande med ödmjukhet och lyfter då ett exempel från när han spelare i Toronto och spelarna då testade honom för att se hur mycket han kunde offra för laget. När han väl hade bevisat att han satte laget före jaget stöttade hans lagkamrater honom även om han gjort ett misstag.

LÄS MER: ”Fruktansvärt hård – Zlatan bröt ner honom”

På frågan om vad han tycker om Zlatan på fotbollsplanen svarar legendaren:

– Jag vill vara tydlig med att jag respekterar Zlatan för det han kan göra ute på planen, det är grym fotbollsspelare som vill göra mycket och sedan också gör det fortfarande vid hans ålder. Det jag inte gillar är den stilen han har med gester och språk när han inte får som han vill, för det kan man inte få hela tiden utan man måste visa hänsyn till andra. De där diskussionerna är bättre att ta på ett kontrollerat sätt i omklädningsrummet efteråt. Så jag har frågat mig många gånger vad han sysslar med och varför han håller på som han gör. Bara för att man är bäst kan man inte göra allt på egen hand och på sitt sätt.

Han fortsätter:

– När man har den statusen som han har är det ännu viktigare att visa ödmjukhet. När jag kom utanför isen i Toronto var jag inte jag bättre än någon annan, jag var stolt över det jag hade gjort men när jag träffade på en uteliggare så visste jag inte vad han hade gått igenom och mötte honom med respekt, då ville jag fråga honom hur han mådde och hjälpa honom på traven på något sätt, det känns väldigt viktigt i livet för mig. Det finns ju också många som sagt att Zlatan är en fin kille vid sidan om planen, jag har bara hälsat på honom snabbt en gång.

Börje Salming är i dag 69 år gammal och gjorde under sin aktiva karriär över 1000 matcher i NHL.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.