Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sabahs debutglädje: "En väldigt bra erfarenhet"

Han har gjort några inhopp men aldrig startat en allsvensk match. Men mot Helsingborg på Gamla Ullevi fick Lawson Sabah chansen från start på det centrala mittfältet. – Det var en väldigt rolig och nyttig erfarenhet att få vara med från start, säger talangen till GP efter matchen.

Med Sebastian Eriksson avstängd hade nog de flesta väntat sig att Tom Pettersson skulle ta platsen bredvid Mads Albaek på det centrala mittfältet. Men icke. I stället överraskade Jörgen Lennartsson och släppte in 19-årige Lawson Sabah på Erikssons plats. Talangens första match från start i allsvenskan. Och ghananen tog för sig direkt, med aggressivt försvarsspel, kvicka fötter och flera viktiga brytningar var han med och bidrog till att Blåvitt tidigt kunde koppla grepp om matchen.

När matchuret stod på 73 minuter klev ghananen av till stående ovationer från publiken. Och huvudpersonen själv var nöjd med både laget och sin egen insats. 
– Jag tycker att vi spelade bra, jag är väldigt glad över att vi vann och att jag fick så mycket hjälp av mina lagkamrater. Det var en väldigt rolig och nyttig erfarenhet att få vara med från start. 

Vad säger du om din egen prestation? Du fick stående ovationer när du gick ut...
– Det är kul att man uppskattas. Jag är nöjd med min egen insats, men jag vet att jag måste spela ännu bättre framöver.

Har du spelat till dig en plats i elvan nu?
– Haha, det kändes väldigt bra, men det är upp till Jörgen (Lennartsson) att bestämma.

Jörgen Lennartsson var belåten med mittfältstalangens insats. 

– Det gick exakt så som jag hoppades och förväntades. Han gjorde en bra match. Vi tyckte att det här var rätt tillfälle att ge honom chansen, han har tagit kliv och gjort det väldigt bra på träningar. 

Och han tycker att Lawson Sabah besitter flera viktiga kvaliteter - som är nyttiga att ha i sitt lag.

– Han är kvickfotad, rör sig snabbt, vänder på liten radie, bra i presspelet, väldigt aggressiv och skicklig i det korta passningsspelet. 

Vad behöver han utveckla?

– Det långa passningsspelet och positionsspelet behöver han jobba med. 

Samarbetet med Mads Albaek?

– Mycket bra för att vara första matchen tillsammans. Han trivs med Mads, som gör ett bra socialt arbete med både Prosper (Kasim) och Lawson (Sabah). Han tar hand om dem på ett väldigt fint sätt. 

Ett gult kort gjorde dock att IFK-tränaren valde att plocka av startdebutanten med dryga kvarten kvar. 

– Han hade det gula och vi kände att det var på väg ett till. Det var någon tackling där han levde farligt, därför tog vi av honom. De behöver vänja sig lite vid nivån här i Sverige som är lite annorlunda än den bedömning där de kommer ifrån.