Så få svenska fans väntas se åttondelsfinalen på plats

En gul vägg på Hampden Park i kväll? Knappast. Totalt kommer bara 650-700 svenska supportrar att finnas på plats för att se åttondelsfinalen mot Ukraina.
– Det är beklagligt att vi inte kommer ha så många svenska fans här som vi hade velat, säger lagkapten Sebastian Larsson.

ANNONS
|

Det har varit en av de stora snackisarna inför tisdagens åttondelsfinal mot Ukraina. Att pandemin och de rådande restriktionerna i Storbritannien gör det närmast omöjligt för svenska supportrar att se matchen på plats på Hampden Park i Glasgow.

I nuläget krävs det karantän i tio dagar samt covid-test dag två och åtta vid inresa till Skottland från Sverige.

– Det känns tråkigt att en EM-slutspelsmatch ska spelas utan många svenska fans. Det är dålig planering att lägga den i ett land där inga andra får komma in, har Albin Ekdal tidigare konstaterat.

LÄS MER: Kritiken inför åttondelen: ”Är dålig planering”

ANNONS

Landslaget har dock, på olika sätt, försökt få dit svenskar som bor i Storbritannien.

– Jag har många vänner i Glasgow som får lösa det, har Mikael Lustig, tidigare i skotska Celtic, sagt.

Victor Nilsson Lindelöf, hemmahörande i engelska Manchester United, har dessutom lottat ut biljetter på Twitter.

LÄS MER:Svenska spelarna mobiliserar – för att få fansens stöd

Kritik från spelar- och ledarhåll

Om det har gett resultat? Nja.

– Totalt kommer cirka 650-700 svenska supportrar se matchen. Maxkapaciteten är 12 000 och i nuläget är cirka 10 000 biljetter sålda, berättade Svenska Fotbollförbundets säkerhetschef Martin Fredman under måndagskvällen.

650-700 ... När Sverige mötte Polen i den sista gruppspelsomgången var upp emot 2 000 svenska på plats i ryska St Petersburg.

– 650-700 är ändå fler än vad vi trodde, tillägger Martin Fredman.

LÄS MER:Det här väntar landslaget i kväll – scouten om Ukraina

När publikfrågan kom på tal under måndagens presskonferens konstaterade förbundskapten Janne Andersson:

– Nu tänker jag såklart mest på hur vi ska spela och vad vi ska göra med matchen i morgon (tisdag). Förbereder oss på bästa sett. Men om man zonar ut lite är det jättekonstigt. Jag har sagt från dag ett att hela det här EM-upplägget är ett feltänkt – vilket inte minst visas nu när våra supportrar inte kan komma hit och heja på oss. Det är samma för Ukraina.

ANNONS

Och lagkapten Sebastian Larsson:

– Jag kan bara instämma. Upplägget från start kändes lite annorlunda och lite konstigt – inte minst med tanke på den värld vi lever i. Nu har vi spelat oss fram till en åttondelsfinal i EM. Jag har försökt tre gånger innan, men då har vi inte lyckats ta oss vidare från gruppen. Det är beklagligt att vi inte kommer ha så många svenska fans här i morgon (tisdag) som vi hade velat.

Den svenska åttondelsfinalen mot Ukraina har avspark klockan 21.00 under tisdagskvällen.

LÄS MER:Här är krogarna som visar fotbolls-EM

ANNONS