1/8

Sören Rieks bröt IFK Göteborgs segersvit

Fyra raka segrar blev inte fem. IFK Göteborg förlorade rivalmötet med Malmö FF efter att den tidigare Blåvitt-spelaren Sören Rieks gjort två mål.
Han firade det första genom att hyscha mot hemmapubliken på Gamla Ullevi.
– Det är extra känslor när man spelar här, säger Rieks.
– Nu är det jag som står som vinnare.

Gamla Ullevi var nära på fylld till bristningsgränsen. Och det kokade.

Inte konstigt. IFK Göteborg skulle ställas mot Malmö FF, ett klassiskt möte i svensk fotboll.

Nu dessutom med mycket mer än rivaliteten att spela för. IFK Göteborg var på jakt efter ett nytt allsvenskt kontrakt, Malmö FF efter ett nytt allsvenskt guld.

Matchen började intensivt. Hosam Aiesh och Martin Olsson blev griniga på varandra redan efter 30 sekunder.

Sedan lugnade allt ner sig. Ordentligt. Det tog 26 minuter innan vi fick matchens första avslut ...

LÄS MER: Stormatch på läktaren – stormatch på planen

Efter det tog det dock bara en minut innan vi fick matchens första mål. Det var Sören Rieks som gjorde det, han som kom att bli kvällens huvudfigur.

Martin Olsson spelade in från vänster, Veljko Birmancevic lade upp och Sören Rieks, som tillhörde IFK Göteborg 2014–2017, placerade lugnt in 0–1 i det bortre hörnet. Han firade genom att hyscha den blåvita hemmapubliken – som svarade med ordentliga burop.

– Det brukar vara så när vi spelar här. Man är ganska van, säger Rieks som varnades för sitt hyschande.

– Jag visste inte om att man blir varnad för det. Och det kan man diskutera om man borde bli. Vi spelare får ta emot väldigt mycket innan match och under match. Att jag hyschar deras klack ... Det borde man diskutera om det ska ge ett gult kort.

Vad säger du om ditt firande?

– Det blev lite impulsivt där. Det är mycket känslor i sådana här matcher. Man vet inte alltid vad man gör när man gör mål. Huvudet är inte alltid med ibland. Och det är extra känslor när man spelar här. Det har varit mycket fram och tillbaka med supportrarna. Nu är det jag som står som vinnare.

Slut på Blåvitts fina svit

Efter 0–1-målet?

IFK Göteborg hade en halvfarlig kvitteringschans. Marcus Berg avslutade över efter ett inspel från Alexander Jallow. Malmö FF hade ett utmärkt läge att göra 0–2. Eric Larsson väggspelade med Anders Christiansen, men sköt utanför när skottläget uppenbarade sig.

Det var 0–1 i paus. 0–2 kom i den andra halvleken. Återigen genom Sören Rieks.

Det andra målet stötte mittfältaren enkelt in i mål efter att Giannis Anestis hade lämnat retur på ett skott från Adi Nalic. Matchminuten var 70.

IFK Göteborg återhämtade sig aldrig efter det. Matchen slutade 0–2.

– Man hamnar alltid i fokus när man gör två mål, det blir alltid så. Och det är klart att det var lite extra skönt att göra två mål här. Också att det gav tre poäng, säger Sören Rieks.

Hur mycket skit har du fått från Blåvitt-supportrarna sedan du lämnade? Det har ändå gått rätt många år.

– Det blir mindre och mindre, men fortfarande händer det att någon skriver på sociala medier. Du får fråga de om när de ska sluta, men det blir nog inte efter den här matchen i alla fall.

LÄS MER: Johan Dahlin fick öl kastad på sig mot IFK Göteborg

I och med resultatet tog IFK Göteborgs fina segersvit slut. De hade ju fyra raka vinster inför matchen. I och med resultatet får de också fortsätta jaga ett nytt allsvenskt kontrakt.

– Jag kommer inte ligga sömnlös över att vi förlorade matchen. Däremot kommer jag vara väldigt besviken över att vi förlorade matchen. Nu vann vi borta mot Malmö, men ska man vara ärlig var det bara med flax. Ska man vinna mot Malmö när de jagar guld måste man vara skarp och man måste ha flax, säger tränaren Mikael Stahre.

Han tillägger:

– Jag tycker inte att vi var riktigt lika skarpa som vi har varit de sista veckorna. Å andra sidan mötte vi ett lag som var bättre. Malmö vann rättvist. De är lite bättre än oss på allt.

Och återtog serieledningen. Mikael Stahre tror att de kommer behålla den säsongen ut. Så också Sören Rieks. På frågan om vilka som vinner guld säger båda två Malmö FF.

Fakta: Så startade IFK Göteborg

(4–4–2): Giannis Anestis – Alexander Jallow, Mattias Bjärsmyr, Carl Johansson, Oscar Wendt – Hosam Aiesh (Kevin Yakob, 73), Gustav Svensson, Simon Thern (August Erlingmark, 73), Tobias Sana – Marcus Berg, Oscar Vilhelmsson

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.