Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/4

Söder sköt Blåvitt till derbyseger

Det börjar nästan bli en tradition. IFK Göteborg vann för andra året i rad genrepet på Ullevi med 1-0 mot Öis. Robin Söder blev derbyhjälte med sitt mål.
– Jag gillar att vi tar fram vinnarskallarna och sliter och får kramp för varandra på ett härligt sätt, i dag. Man fick många delar man vill ha med i ett derby, säger Blåvitts tränare Poya Asbaghi.

Den svenska försäsongen visade från sin bästa sida på lördagseftermiddagen på Ullevi. Vårsolen värmde i vinden, två klackar gjorde sitt bästa för att höra varandra på var sin sida löparbanor och gräsplan och IFK Göteborg och Örgryte visade båda tecken på att saker och ting är på väg åt rätt håll med en vecka kvar till seriepremiär.

Blåvitt, vars senaste veckors matchprestationer mot superettanmotstånd varit allt annat än imponerande, visade saker i spelet som saknats tidigare. Robin Söder erbjöd i rollen som spetsforward ett välbehövligt djupledshot. Sebastian Ohlsson fick gott om yta att löpa in i på sin kant – och fick också bollen när han skulle få den. Och Patrik Karlsson Lagemyr var på spelhumör. Den store lille liraren klackade och skarvade runt Söder förtjänstfullt.

Men det var Robin Söder som sköt både matchens första och första halvlekens bästa skott. Det första fick han i väg via ivrigt löpande bakom David Engström. Det andra via smart positionering i straffområdet på Sebastian Ohlssons inlägg.

LÄS MER: "Ett viktigt besked både för honom och IFK"

Fredrik Andersson var snabbt nere vid sin stolpe och stoppade Söder från att göra säsongens första mål.

Nästan lika nära att spräcka nollan var Sällskapets anfallstrio. Victor Sköld, Ailton Almeida och Gustav Ludwigson visade mot IFK Göteborg att de kommer bli jobbiga att hålla reda på för samtliga försvar i svensk fotbolls näst högsta serie. Framförallt Gustav Ludwigson var med sin riviga snabbhet ständigt jobbig för den blåvita backlinjen. Ett antal skott och halvlägen skapades under första 45 - men inget gick in för Örgryte. Jakob Lindström visade med hela sitt kroppsspråk hur tungt det var att förlora mot rivalen i Ullevis katakomber efter slutsignalen.

– Vi är jättebesvikna. Vi är ganska nära i många situationer tycker jag. Vi är inte riktigt där och saknar det lilla extra. Det är jättefrustrerande, säger Öis-kaptenen och utvecklar.

– Vi gör en okej insats. Våra tre där framme gör en väldigt bra första halvlek, men vi får inte utdelning. Och vi är lite sårbara när vi går bort oss i pressen. Vi måste vara lite mer samlade ibland och inte bara tokköra.

Söder enda målskytt

Det var Robin Söder som spräckte derbynollan. En längre boll, vilket Blåvitt faktiskt använde sig av ganska frekvent, hittade Giorgij Charaisjvili, vars låga inlägg Söder placerade in lugnt och metodiskt.

– Jag tyckte att Robin var bäst på planen redan innan målet. Han ger oss ett djupledsspel som gör att vi blir svårlästa och trycker ner deras backlinje på ett bra sätt. Och så fick han kröna det med ett mål, säger Poya Asbaghi.  

Genrepet var, trots att seriepremiären bara är en vecka bort och att det inte fanns några poäng att tävla om både hett och tufft. Duellerna var många. Både Kristopher Da Graca och Sargon Abraham linkade av med smärtor i hemmalaget. Nzuzi Toko ersatte den förstnämnda av de två och gjorde en gedigen, om än något anonym, debutinsats på centralt mittfält dryga halvtimmen i andra halvlek.

Örgryte var det bättre laget mot slutet, även efter att hela trion offensivt byttes ut. Närmare en ett par nickskarvar på Öis många hörnor och en halvmissad cykelspark av Alibek Aliev kom inte Sällskapet i sluttampen. IFK Göteborg lämnade Ullevi med första segern på över en månad. Glädjen märktes i omklädningsrummet efteråt där det sjöngs en högljudd segersång.

– Vi firar inte träningsmatcher såhär i vanliga fall, men det här är ett derby, säger Poya Asbaghi.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.