Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: MICHAEL ERICHSEN
Bild: MICHAEL ERICHSEN

Söder frälste Blåvitt i derbyt – sänkte Häcken

De 96 minuterna var egentligen över. Då dök Robin Söder upp i straffområdet och nickade Blåvitt till segern inför ett hav av firande bortasupportrar. Hans 2-1-mål avgjorde en derbyfajt som hade allt.
– Det känns som att vi rånar dem lite, säger matchhjälten.

Avslutningen var spektakulär – men öppningen på derbyt mellan Häcken och IFK Göteborg var nästan lika rafflande. Vi börjar där.

Visst har mycket förändrats i IFK Göteborg sedan Poya Asbaghi kom som ny chefsideolog i fjol. Men vissa saker sitter i den här klubbens dna. De snabba, vinande, anfallen är en sådan sak. I den första halvleken i derbyt på Hisingen hade laget ett antal sådana - samtliga avslutades av Lasse Vibe, ständigt påpassligt framme i rätt ytor i och runt Häckens straffområde.

Det bästa av dem gav gästerna ledningen efter bara nio minuters spel.

Det var som hämtat ur Roger Gustafssons skolbok i ämnet anfallsspel. En lång boll, spel på rättvänd spelare i form av Patrik Karlsson Lagemyr. Djupledslöpning bakom backlinjen av Giorgi Kharaishvili och effektivitet när läget dök upp av Lasse Vibe.

Dansken andra mål sedan återkomsten till Kamratgården var inte logiskt sett till matchbilden halvleken i stort. Det var Häcken som med trygghet och lugn förde händelserna framåt. Erik Friberg och Alexander Faltsetas blockerade och stannade upp de flesta anfallsförsök Blåvitt testade centralt. IFK kom enklast framåt med den höga bollen mot Benjamin Nygren (fenomenal i luften, sämre i övrigt), vilken Poya Asbaghi tydligt använde sig av mot dagens gulsvarta vänsterback Kari Arkivuo.

Häcken var mer varierat. Alexander Jeremejeff sattes i spel tidigt. Daleho Irandust hittade spännande ytor utanför Blåvitts centrala mittfältare. Och Godswill Ekpolo var ett nigerianskt ånglok längs med högerkanten.

Efter paus duggade händelserna tätare. Häcken fick en indirekt frispark sedan Victor Wernersson passat hem bollen till Giannis Anestis. Ahmed Yasin fick skottet efter frisparken och hade hela IFK:s lag på mållinjen framför sig. Likt en bandyhörna dunkade Yasin på för kung och fosterland. Men det blir inte något smeknamn som Iraks Pelle Fosshaug för Yasin framöver. Ytterns skott gick nämligen upp på läktaren, via blockerande Blåvitt-ben.

Häcken fortsatte leta kvittering.

Man gjorde det via höga inlägg mot Jeremejeff, via frisparkar från Irandust, via anfallskombinationer och djupledslöp av Ahmed Yasin. Men IFK Göteborg stod emot.

– Häcken var fantastiskt bra på att göra det svårt för oss. Jag tror inte vi har haft såhär lite boll i någon match i år. Ändå är det vi som, i den första halvleken, skapar de klaraste chanserna, säger tränaren Poya Asbaghi.

Utvisning och kvittering

Carl Starfelt fläkte sig. Giannis Anestis viftade bort hörna efter hörna. Och Sebastian Ohlsson offrade näsan för att stoppa en Häcken-kontring och fick Ahmed Yasin utvisad på köpet.

Men med en man mindre kunde Häcken hitta det där efterlängtade målet. Kari Arkivuo, som var på väg att bytas ut, skickade in ett strålande inlägg från vänster. Alexander Jeremejeff mötte med pannan. Giannis Anestis klarade den första nicken, men den andra var greken chanslös på.

Jeremejeff hängde på i toppen av skytteligan och Häcken hängde på i toppen av ligan. Skulle poängen delas broderligt lika mellan lagen?

Något speciellt broderligt spel var det i alla fall inte. De tuffa tacklingarna var många. De gula korten likaså. Daleho Irandust sköt André Calisir i sank. August Erlingmark och Erik Friberg tacklade sig till avstängningar kommande matcher. Saker hände hela tiden och de 6316 åskådarna (säsongens bästa publiksiffra för Häcken) fick onekligen värde för entrépengen.

Söder frälste blåvitt

Och vilken avslutning de fick se. Häcken fick hörna med bara 30 sekunder kvar. Adam Andersson slog in den, och fick tillbaka bollen. Nästa inlägg var sämre och IFK kunde kontra.

Victor Wernersson orkade komma runt på sin kant och slog in bollen i straffområdet (nu hade klockan passerat de tillagda sex minuterna). Där dök Robin Söder upp och skarvade in det avgörande målet. Den blåvita kortsidan kokade. Och i mitten av smeten av glädje och firande vevade en hemvändande Söder.

– Jag stod kvar och lyssnade på de många gladas sång i bortaklacken. Det ger ganska bra bränsle inför framtiden, säger Andreas Alm.

– Vi får kontringsläget och spelarna gör det fantastiskt sedan, säger hans tränarkollega i IFK Göteborg, Poya Asbaghi.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.