Alexander Isak är en en av få spelare i truppen som inte har baskiskt påbrå.
Alexander Isak är en en av få spelare i truppen som inte har baskiskt påbrå. Bild: XUMPLO

Så tog sig Alexander Isaks Real Sociedad till toppen

Efter Copa del Rey-triumfen i våras, som bröt en 33 år lång titeltorka, har Alexander Isaks Real Sociedad ridit vidare på framgångsvågen och rivstartat säsongen. La Real har inte förlorat i ligaspelet sedan premiäromgången och toppar La liga.
– Jag är nöjd, men jag vill ha ännu mer, säger lagets svenske storstjärna Alexander Isak.

ANNONS
|

Imanol Alguacil tog av sig kavajen och drog på sig den blåvitrandiga tröjan som låg framför honom. Sen ställde han sig upp.

– Nu går jag från manager till supporter. Det här är för hela Gipuzkoa. Det här är för alla som känner La Real. Erreala alé!

Tränaren lyfte en halsduk över det gråsprängda håret och tog sedan tog ton. Han skrek, snarare än sjöng, med ögonen vitt uppspärrade i en vild blick. Rösten bar inte ramsan igenom, och när han väl sjungit klart lät han halsduken falla och började klappa händerna som en vettvilling.

Bilderna från den unika presskonferensen efter Real Sociedads seger i vårens helbaskiska Copa del Rey-final mot Athletic Club säger mycket om Imanol Alguacil; La Real-supportern och forne spelaren som blev tränaren att leda klubben till första titeln på 33 år. Bilderna säger ännu mer om vad Real Sociedad, baskerna som just nu toppar La Liga, är för klubb.

ANNONS
Tränaren Imanol Alguacil har ett förflutet som spelare i klubben och ledde laget till sin första titel på 33 år i våras.
Tränaren Imanol Alguacil har ett förflutet som spelare i klubben och ledde laget till sin första titel på 33 år i våras. Bild: VINCENT WEST

Fram till slutet av 80-talet praktiserade Real Sociedad en liknande policy som grannklubben från Bilbao om att bara spela med baskiska spelare från Gipuzkoa-provinsen. Den hållningen förändrades i och med värvningen av John Aldridge från Liverpool 1989, men La Real håller fortfarande hårt i det familjära och det lokala. Hela klubbens framgång vilar på en nära koppling till Zubieta, klubbens ungdomsakademi.

Till skillnad från många andra klubbar, där rekryteringen av ungdomsspelare kryper allt lägre ned i åldrarna, har La Real valt en alternativ väg som bygger på ett tätt samarbete med klubbarna i närområdet. Spelarna uppmanas att stanna längre i sin hemmamiljö, vara nära familjen och få möjligheten att testa på flera olika sporter innan de först i tidiga tonåren tar klivet in i Real Sociedads akademi Zubieta, en knapp mil söder om det bildsköna pintxos-paradiset San Sebastián, för att utbildas och växa som både människor och fotbollsspelare.

Real Sociedad har idag en av La Ligas yngsta spelartrupper och majoriteten av dagens spelare – inklusive kuggar som Mikel Oyarzabal och Asier Illarramendi – har gått vägen via akademin, precis som nuvarande tränaren Alguacil.

– Det är så viktigt att klubben omges av La Real-människor. Imanol började här som spelare och har utvecklats i vår akademi innan han tog över herrlaget. Han kan klubben utan och innan och han är en lysande referens för våra övriga tränare. Han känner till alla spelare såväl som vår filosofi, miljö, kultur och vårt språk, säger akademichefen Miki Iriarte till The Guardian.

ANNONS

Metoden har rönt framgångar. Klubbens b-lag, som tränas av forne storspelaren Xabi Alonso, tog i våras klivet upp i den spanska andradivisionen och La Real är nu enda laget i Spanien med lag i båda de två högsta divisionerna. Efter tolv spelade matcher leder dessutom Real Sociedad La Liga, obesegrat sedan premiäromgången.

Alexander Isak är ett av få icke-baskiska inslag i Real Sociedad och svensken har sedan flytten till San Sebastián konsoliderat sin plats som en av världens främsta anfallstalanger. Isak firade förra helgen 100 matcher i den blåvitrandiga tröjan när han gjorde La Reals enda mål i derbyt mot Athletic.

– Fansen har visat mig kärlek sedan dag ett och efter 100 matcher för klubben är det fortfarande likadant. Jag blir väldigt glad när de sjunger mitt namn och lyfter fram laget. Stämningen och atmosfären på Anoeta är alltid otrolig, säger han till La Reals hemsida.

Isak gjorde 17 ligamål i fjol och har hittat målskyttet även denna säsong, med mål i hans fyra senaste matcher från start. Han vet dock att det finns mer att ge – både från honom och Real Sociedad.

– Jag är nöjd, men jag vill ha ännu mer. Jag vill bidra med fler mål i ligan, Europa och i cupen. Jag vill ge mitt yttersta för klubben och jag hoppas få uppleva fler underbara ögonblick tillsammans med fansen, säger han.

ANNONS

Manchester United – Manchester City

Manchester United kom undan med andan i halsgropen i veckans Champions League när ytterligare ett sent mål från Cristiano Ronaldo räddade poäng mot Atalanta. Nu riktas alla ögon återigen mot en pressad Ole Gunnar Solskjaer när grannen Manchester City gästar Old Trafford i derbyt.

Lördag 13.30, Viasat Sport Premium

RB Leipzig – Borussia Dortmund

Dortmund har radat upp fyra raka segrar och skuggar Bayern München i Bundesligatoppen. Skadade Erling Haaland saknas alltjämt – och det är ett rejält avbräck – inför toppmötet mot RB Leipzig. Leipzig inledde säsongen trögt, men har börjat hitta formen under nye tränaren Jesse Marsch.

Lördag 18.30, Viasat Sport Fotboll

AC Milan – Inter

Ett stekhett Derby della Madonnina avslutar helgens fotboll. Zlatan Ibrahimovics obesegrade Milan har inlett Serie A strålande med 10 segrar och ett kryss. Inter har dock börjat hitta formen lagom till derbyt och lär bjuda på en knallhård kamp om poängen.

Söndag 20.45, C More Fotboll

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS