Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Bildbyrån
Bild: Bildbyrån

Så slutar kvartsfinalerna – de går vidare

Fyra häftiga kvartsfinaler, som alla har potential att bli jämna.
GP:s Philip Trollér tippar utgången i matcherna.

Norge–England (27/6, 21.00)

En intressant match mellan två av turneringens klart bästa kollektiv. När nationer som Frankrike, USA, Australien och Nederländerna har förlitat sig mycket på individuell skicklighet har både England och Norge tagit sig långt tack vare otroligt starka lagbyggen. England har lite mer spets på pappret, men Norge har gjort det väldigt bra mot meriterat motstånd tidigare i turneringen. Norskorna verkar dessutom ha en mental styrka som är svår att matcha. England lär dominera matchen, men jag tror Norge löser det här också och fortsätter sin skrällresa.

Resultat: 1–0. Norge vidare.

Frankrike–USA (28/6, 21.00)

Wow, vilken match det här blir! Det finns så mycket man är spänd på inför mötet som av många betraktas som den moraliska finalen. Matchen i matchen mellan USA:s anfallsstjärna Alex Morgan och Frankrikes mittbacksgigant Wendie Renard är bara en av flera kittlande dueller vi har att se fram emot. Hur det slutar? I stort sett omöjligt att sia om. Både Frankrike och USA har imponerat stort såhär långt, även om båda vacklade en del i åttondelsfinalerna. Den franska hemmapubliken på Parc des Princes kommer naturligtvis att göra sitt för värdlandet, det lär bli en fördel. I andra vågskålen finns att Frankrike har svajat i viktiga matcher förut – samtidigt som USA brukar vara bäst när det gäller. Det här blir jämnt in på målsnöret.

Resultat: 2–2 efter förlängning, Frankrike vidare efter straffar.

Italien–Nederländerna (29/6, 15.00)

Nederländernas insats mot Japan i åttondelsfinalen var skakig. Lagets försvarsspel var långa stunder ett enda haveri och Japan radade upp chans efter chans. Samtidigt har de spelarna som kan kliva fram i de avgörande lägena. Som Vivianne Miedema, Shanice van de Sanden, Danielle van De donk och framför allt Lieke Martens. 

Italien är en stor positiv överraskning hittills och de har faktiskt ett strålande läge att ta sig förbi det här hindret också. Stjärnan Barbara Bonansea har visat fin form och där bakom har flera andra också visat att de håller på den här nivån. Den här matchen lär bli jämn, men på något vis tror jag nederländskorna krånglar sig vidare. Igen.

Resultat: 1–1. Nederländerna vidare med 2–1 efter förlängning.

Tyskland–Sverige (29/6, 18.30)

Allt talar som vanligt för Tyskland när det är Sverige som står på andra sidan. De tio senaste mötena länderna emellan har slutat med nio tyska segrar och ett kryss och Blågult har inte besegrat tyskorna på 24 år. Är därmed allt klappat och klart? Icke. Tyskland har inte presterat någon sprudlande fotboll hittills, är mitt i en generationsväxling och känns inte riktigt lika trygga i sitt maskineri som de brukar, även om defensiven har varit otrolig med inte ett enda insläppt mål. Sverige har hackat sig fram länge men exploderade med en strålande andra halvlek mot Kanada. Det här gänget vet vad det innebär att vara bäst när det gäller. Magkänslan säger att Sverige kan knixa sig vidare här – men logiken talar för det motsatta …

Resultat: 2–1 efter förlängning. Tyskland vidare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.