Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Så ska Sverige stoppa Marek Hamsik

Motor och storstjärna i det slovakiska kollektivet: Marek Hamsik.
Janne Andersson har stor respekt för mittfältaren – och planen klar för hur Sverige ska försöka stoppa den förre IFK Göteborg-spelaren.

Våren i IFK Göteborg var inte bländande från Marek Hamsik. Sejouren i Blåvitt handlade undantaget ett drömmål mot IK Sirius och ett par habila insatser mest om skadeskavanker och osäker form.

I EM har dock slovakernas storstjärna växlat upp.

LÄS MER: Hallå där, Malkolm Moenza – Slovakien

Hamsik stod för en imponerande insats i premiären mot Polen när Slovakien vann med 2–1. Nu ställs han mot Sverige.

I det blågula lägret har man respekt för både Slovakien och Hamsik. På den sista presskonferensen inför lördagens möte mellan lagen i S:t Petersburg berömde Janne Andersson veteranen.

– Slovakien är ett ganska starkt kollektiv. De är väldigt starka i sin kontringsfas. De är löpstarka, de vill ta kontringarna. Hamsik är självklart en jättebra fotbollsspelare. Det har vi sett periodvis hemma i Sverige, även om det tog ett tag innan kom riktigt i form så har han visat att han har kvaliteter. Han är viktig för dem. Han är en nyckelspelare för dem. Men annars är de väloljade i sitt sätt att spela och trygga i det, säger Andersson som i sin stab i landslaget har IFK Göteborgs sjukgymnast Fredrik Larsson, Larsson som har haft koll på Hamsiks kropp under hela våren.

Larsson om Hamsik: ”Sett väldigt mycket”

Några extra tips därifrån har dock Andersson inte hämtat.

– Nä, vi har bra koll på honom, vi vet vad det är för typ av spelare. Så det behöver vi inte göra.

LÄS MER: Janne Andersson om premiärkrysset i EM: ”Ber inte om ursäkt”

Sebastian Larsson ställdes mot Marek Hamsik i allsvenskan i april. Han har en tydlig bild av vad det är för motståndare som väntar på slovakernas mittfält.

– Jag såg honom bara några minuter när vi mötte Göteborg. Där hann man inte se så mycket. Men det är en spelare, som alla andra på den nivån, som man har sett väldigt mycket av och som man vet om vilka kvaliteter han har, säger Larsson.

Andersson igen:

– Jag såg honom lite mer än ”Sebban”. Han kändes lite ringrostig ett tag, men visade ett antal kvaliteter, som är av högsta klass, i flera matcher.

LÄS MER: Marcus Bergs resa från lilla Rådom utanför Torsby – till världsscenen

Så ska Marek Hamsik stoppas

Något extra fokus på att stoppa spelgeniet har Andersson däremot inte. I stället menar han att den bästa medicinen för att störa Hamsik och Slovakien handlar om att se till att det kollektiva försvarsspelet levererar.

– Vi har visat spelarna ungefär var på planen han vill vara och hur det är viktigt att vi jobbar där. Är det inte han så är det någon annan i deras lag som söker vissa ytor. Men det är inte så att vi säger ”Nu har de en spelare”, så har jag aldrig gjort i alla fall, att man har försökt punktmarkera. Jo, en gång har det hänt ...

LÄS MER: När Marek Hamsik kom till stan: ”Enda önskan: En hårfön”

– Spelar man positionsförsvar som vi gör då bryr man sig inte om motståndaren konkret på det sättet utan då gäller det i stället att hålla ihop vårt lag och så tar man den spelaren som är närmast när det börjar hända grejer.

Vem spelaren Andersson valde att punktmarkera den där enda gången?

– Det släpper jag inte nu! Det blev helt misslyckat kan jag säga.

LÄS MER: Mardrömssiffrorna – inför duellen med Marek Hamsik

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.