Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Almuth Schult. Bild: PHIL NOBLE
Almuth Schult. Bild: PHIL NOBLE

Så ska Sverige spräcka den tyska supernollan: "Vet att det blir nyckeln"

Tyskland har inte släppt in ett enda mål i VM såhär långt.
Men Sverige har stor tro på att de kan bli först i mästerskapet med att överlista det tyska försvaret och målvaktssuveränen Almuth Schult.
– Det gäller att utnyttja sina lägen, säger Nilla Fischer.

Kina, Spanien, Sydafrika och Nigeria har alla försökt – men ingen har lyckats. Efter 360 minuters VM-fotboll och fyra matcher har Tyskland ännu inte släppt in ett enda mål.

I premiären mot Kina räddades OS-mästarinnorna av stolpen – men närmare än så har inget lag kommit att spräcka den tyska målnollan.

Nu är det Sveriges tur att försöka när länderna på lördag drabbar samman i VM-kvartsfinal i Rennes.

Fridolina Rolfö, som till vardags är hemmahörande i Wolfsburg, är mäkta imponerad av den tyska defensiven.

– Jag tycker att de har gjort det bra. De har ställts på prov, de hade en relativt bra grupp. Deras största styrka är återerövringsspelet. Där tycker jag alltid att de har varit duktiga, och jag som spelar där till vardags märker att det är något man fokuserar väldigt mycket på.

Hon fortsätter:

– Jag tycker också att de offensiva spelarna ofta gör det väldigt enkelt för de defensiva spelarna när de vinner boll högt upp i banan och kan etablera spel på nytt.

"En världsmålvakt"

Utöver ett starkt försvarsspel har Tyskland också en trygghet med Almuth Schult längst bak. 28-årigen som alltså ännu inte har behövt plocka en enda boll ur eget nät. En målvakt som Fridolina Rolfö inte tycker han några brister.

– Hon är ganska komplett, jag kan inte säga någon svaghet, säger Rolfö och fortsätter att ösa beröm över burväktaren:

– En fantastisk målvakt. Det är en världsmålvakt som är svår att göra mål på.

Hon tillägger:

– Men som inte är omöjlig! Hittar vi deras svagheter i defensive kommer vi kunna straffa både backlinjen och målvakten.

En som har bra koll på Schult är Nilla Fischer. Mittbacken har under flera års tid varit lagkamrat och rumskompis med tyskan.

Också hon stämmer in i hyllningskören men menar samtidigt att det som krävs för att överlista Schult är att ha den rätta skärpan.

– Som med alla bra målvakter. Det gäller att utnyttja lägena man får och sätta den vid stolpen, säger Fischer.

"Det blir nyckeln"

För att komma till de där lägena tror Fridolina Rolfö att mycket handlar om att värdera rätt. Ställa om snabbt när tillfälle ges men att också ibland kunna vara kylig och vila med boll.

Jämfört med tidigare matcher mot Tyskland hoppas hon också att det svenska försvarsspelet ska höjas ett snäpp, vilket i nästa led kan innebära att Sverige får större möjlighet att få ut något offensivt.

– Vi kommer behöva hålla bollen inom laget. Vi behöver inte alltid gå framåt. Mot Tyskland så vet man att man inte kommer att ha bollen hela tiden.

Hon fortsätter:

– Det jag hoppas på jämfört med de andra matcherna (mot Tyskland) är att vårt försvarsspel kommer att sitta lite bättre. Samma sak när det kommer till vårt presspel, ligga bra i positionerna och ligga bra med bollen. Sedan vet vi att omställningsspelet blir viktigt. Det blir nyckeln för att vinna den här matchen.

Och så klart, vara effektiv. Något Sverige var mot Kanada, menar Rolfö.

– Det tar vi med oss i vårt självförtroende, att minsta lilla chans kan bli mål.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.