Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Så ska regeringen stoppa matchfixning

Efter matchfixningsskandalen kring AIK – IFK Göteborg presenterade i dag regeringens civilminister Ardalan Shekarabi (S) två sätt att komma tillrätta med matchfixning. – Fotbollen kommer aldrig att ge vika, men det är viktigt att vi samarbetar och agerar, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

På onsdagen presenterade Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand tillsammans med civilministern Ardalan Shekarabi regeringens förslag för att få bukt på matchfixningsproblematiken inom svensk fotboll. 

Problemet kom upp till ytan på nytt den 18 maj när IFK Göteborg – AIK ställdes in på matchdagen. En eller flera AIK-spelare hade mottagit hot och matchfixningsförsök från en före detta AIK-spelare och kriminella personer. 

Regeringen ger nu två förslag på hur problemet ska lösas.

Dels föreslås en ny straffbestämmelse med fängelse upp till sex år vid grova brott. Brottet ges benämningen "spelfusk" och täcker ett tidigare hål i lagstiftningen. 

– Det är ett mycket tydligt ställningstagande och ger också förutsättningar att frågorna prioriteras högre, säger Ardalan Shekarabi (S) till Sportbladet

Nationell spelmyndighet

Regeringen förelår även nationell spelmyndighet. Den ska fungera som en ersättning för Lotteriinspektionen och ska leda en plattform mot matchfixning. 

– Har vi lagstiftningen på plats har vi också kontroll på vilka aktörer som bedriver spelverksamhet mot svenska konsumenter då de i så fall har licens. Då kan vi också ställa vissa krav, säger civilministern  och fortsätter:

– Spelmyndighetet ska också få förbjuda vadhållning på spelobjekt där det finns risk för matchfixning.

Regeringen hyllar också Fotbollförbundets arbete mot matchfixning. 

– Jag uppskattar den tydlighet som Svenska Fotbollförbundet haft mot kriminella som ägnar sig åt den här typen av brottslighet och låt också mig vara tydlig: den svenska regeringen accepterar inte att kriminella ger sig på hjärtat av det civila samhället, inte nu och inte framåt, säger Shekarabi. 

Vill se samarbete

Fotbollsförbundet hoppas på fortsatt samarbete med regeringen. 

– Vi räknar med ett fortsatt stöd, även på en framtida och omreglerad spelmarknad, från regering och riksdag i vår resurskrävande kamp mot matchfixing. Fotbollen kommer aldrig att ge vika, men det är viktigt att vi samarbetar och agerar, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand och fortsätter:

– Men det är också av yttersta vikt att fotbollen framöver också erbjuds möjligheter att vara med och påverka till exempel utbudet på en framtida spelmarknad. Utan spel på fotboll vore ju bettingmarknaden ganska tråkig.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.