Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Så ska Blåvitt stoppa Engvall

10 mål tillsammans. Fem mål vardera. IFK Göteborg måste sätta stopp för Djurgårdens Magnus Eriksson och Gustav Engvall om det ska bli några poäng på Tele2. – Det är svårt att spela mot sådana gubbar, säger Thomas Rogne.

Med profilvärvning efter profilvärvning under försäsongen steg Djurgården plötsligt till en seriös utmanare till Malmö FF i toppen. Gustav Engvall, Kim Källström, Jonas Olsson, Felix Beijmo och Othman El Kabir är nyförvärv som förpliktigar.

Efter en trubbig start har nu framförallt offensiven börjat klaffa. Magnus Eriksson toppar skytteligan på fem mål. Den platsen delar han med en spelare som de blåvita leden känner mer än väl.

"Han är lite ut och in"

Gustav Engvall har efter ett självförtroendenedbrytande halvår i England hittat rätt i huvudstaden. Senast mot Örebro sköt han ett äkta hattrick – men IFK Göteborgs mittbackspar har bra koll på 21-åringen från Öland.

– Han har gjort det väldigt bra. Han är lite ut och in och det är väl det som har gjort att han har kommit dit han har. Vi har tränat med honom flera år, men sedan handlar det om att vi ska spela bra som lag. Gör vi det underlättas alla situationer, säger Mattias Bjärsmyr som Engvall lär få stångas med under måndagen.

Den andra kombattanten han kommer ställas mot är Thomas Rogne. Han ser den defensiva nyckeln mot Djurgården något längre fram i banan.

– De har ett skickligt lag. Speciellt är det innermittfältarna som är duktiga på att sprida bollarna framåt. Vi får se till att stoppa dem så att de inte kan slå sina fina passningar. Sedan gäller det att vi ligger tätt ihop runt Eriksson, Engvall och Mrabti, säger han.

Vad spelar det för roll att ni känner Engvall väl?

– Han är en bra spelare så det blir tufft oavsett. Man vet aldrig vad han hittar på. Det är inte alltid han vet det själv heller. Det är svårt att spela mot sådana gubbar.

Kalmars målfarliga duo

Firma Engvall-Eriksson är nästan unik i modern svensk fotbollshistoria. Om deras målfacit skulle hålla i sig och de tillsammans skulle toppa skytteligan när säsongen är slut skulle det vara enda gången på 2000-talet som två spelare från samma klubb toppar skytteligan. Närmast har Patrik Ingelsten och Viktor Elm i Kalmars guldsäsong 2008 kommit. Ingelsten vann då skytteligan på 19 mål, medan Viktor Elm delade andraplatsen med Halmstads brasse Anselmo.

Än är det många matcher kvar till vi kan kora en skyttekung. Thomas Rogne och Mattias Bjärsmyr lär dock redan nu vilja göra sitt för att sätta käppar i skyttekungshjulet för både Gustav Engvall och Magnus Eriksson.