Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så ska Blåvitt slå ut Helsingfors

IFK Göteborg spelade 0-0 mot Piast Gliwice och avancerade vidare i Europa League-kvalet. I nästa omgång väntar HJK Helsingfors. Blåvitts Alf Westerberg har scoutat motståndaren. – Ett lag som har väldigt mycket internationell erfarenhet, säger han.

Efter totalt 3-0 mot fjolårets polska ligatvåa väntar nu HJK Helsingfors för IFK Göteborg i den tredje rundan av Europa League-kvalet. Avancemang där och en playoff-runda är allt som står mellan Blåvitt och huvudturneringen. Men först väntar alltså HJK, som i den andra kvalrundan slog ut bulgariska Beroe Zagora. Assisterande tränaren Alf Westerberg har scoutat den finländska motståndaren och han är säker på sin sak: 

– Jag tror att det kommer bli väldigt, väldigt tajt. Om polackerna var lite naiva och hade lite för hög tillit till sig själva så är HJK annorlunda. De liknar inte alls varandra. HJK är mer solida, cyniska och stabila. 

Vad är det för typ av lag? 
– Ett lag som har otroligt mycket internationell erfarenhet. De har gång på gång varit ute i Europa och har viktig erfarenhet från det. I organisation och spelsätt känns det ganska välbekant med hur svenska lag spelar. 

Deras främsta styrkor?
– De är väldigt stabila i defensiven och starka på fasta situationer. Av det jag har sett hittills så är det kanske det som sticker ut. En backlinje med starka och välväxta spelare, som det kommer behövas mycket fart för att rubba. 

Mikael Forssell, med erfarenhet från spel i bland annat Chelsea, nigerianska vänsterbacken Taye Taiwo, tidigare lyckosam i franska storklubben Marseille, och landslagsmeriterade ghananen Anthony Annan är några av flera profiler hos HJK. 

– Framför allt Taiwos vänsterfot får vi se upp för, den är riktigt vass. Nu missar han kanske den första matchen (utgick skadad i senaste matchen), men vi får ändå förbereda oss för att han kan vara med. Sedan Forssell, han har inte spelat nu, men med all rutin han har i bagaget så kan han säkert bli nyttig för dem i ett sådant här möte.

Men Forssell, Annan och Taiwo i all ära. Det är en spelare i HJK som har imponerat ännu mer på Westerberg. 

 – De har en japansk mittfältare, Atomu Tanaka, som är oerhört skicklig. Han blir viktig att hålla koll på, han var väldigt bra mot bulgarerna.