Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Oliver Stanisic under träningsmatchen mellan Örgryte och Norrby den 7 februari. Bild: MATHIAS BERGELD
Oliver Stanisic under träningsmatchen mellan Örgryte och Norrby den 7 februari. Bild: MATHIAS BERGELD

Så ska Öis få rätt på försvaret

En ny säsong med nya tränare, nya lagkamrater och ett nytt system. På ytan kan det se ut som att mycket förändrats i Öis, men för mittbacken Oliver Stanisic är det mesta detsamma.
– Egentligen är det samma tankesätt. Det är detaljer som finslipats, säger Örgryte IS:s reslige mittback Oliver Stanisic.

Öis under 2019 var ett lag som blandade toppar och dalar. Säsongen slutade med en nionde plats och inför denna säsong har engelsmannen Keith Millen kommit in som ny tränare. Med erfarenhet från bland annat Crystal Palace har han introducerat ett rakare 4-4-2 som ska ge laget en tydligare identitet.

– Egentligen är det samma tankesätt med detaljer som finslipats. Försvar är alltid försvar. Det Keith gör annorlunda är just detaljerna, där han är mer noggrann. Erfarenheter från högre nivå ger nog ett annat tankesätt i vissa situationer, säger mittbacken Oliver Stanisic.

Oliver Stanisic gör i år sin andra säsong i Sällskapet. Under fjolåret var han en ordinarie startspelare i dåvarande tränaren Thomas Askebrands trebackslinje, tillsammans med bland annat David Engström. Numera återfinns både Askebrand och Engström i seriekonkurrenten Västerås SK. Men trots det menar Stanisic att principerna är oförändrade.

– I en trebackslinje får du på kanten ett större uppspelsansvar. Det ansvaret har ytterbackarna i fyrbackslinjen. Mina styrkor har alltid varit att försvara, så för mig spelar formationen mindre roll.

Mittbacksparet fick en knapp halvlek

Första träningsmatchen för året började på bästa möjliga vis med tvåmålsledning efter dryga kvarten spelad. Stanisic bildade mittlås med nyförvärvet Joakim Karlsson och så länge de två var på plan höll laget nollan. Tyvärr fick fansen inte se mer än knappa halvleken med det nya paret innan Karlsson tvingades utgå skadad.

– De första 30 minuterna kändes svinbra. Han (Karlsson) är väldigt erfaren och man kan lära sig mycket av honom. Han gick av på grund av en känning i vaden men det var inte mer än så. Förhoppningsvis håller han mer än 30 minuter nästa match, säger en skrattande Stanisic.

28-årige Joakim Karlsson är en i raden av flera nyförvärv som Öis gjort under försäsongen. En gryta av erfarenhet och talang som nu ska kokas ihop av tränare Keith Millen.

– Det är den största utmaningen i år. När det är en så stor rotation på spelare som vi haft nu så tar det tid att lära känna varandra. Kollektivet måste hitta ett sätt att fungera, säger Stanisic.

Träningsmatchen mot Norrby IF slutade 2-2. Under tisdagen sänder GP Örgrytes sin andra träningsmatch för säsongen mot storsatsande Utsiktens BK. En chans för laget och backlinjen att fortsätta slipa på detaljerna.

– Första halvlek mot Norrby tar vi med oss. Då ledde vi med 2-0, mycket tack vare vårat presspel och energin vi kom ut med från första minut, säger Oliver Stanisic.

Matchen mellan Utsiktens BK och Örgryte IS direktsänds på gp.se – sändningen startar 16.20, avspark 16.30.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.