Så ser landslaget på att möta Ryssland i sommarens EM

Sverige har Ryssland i gruppen i sommarens fotbolls-EM i England. Kommer matchen att bli av?
– Det känns omöjligt just nu, säger BK Häckens Johanna Rytting Kaneryd, 25.

ANNONS
|

Invasionen av Ukraina har fört upp frågan om Rysslands deltagande i sommarens EM-slutspel i England på europeiska fotbollförbundets, Uefa, agenda.

Ryssland är lottat i samma grupp som Sverige, Nederländerna och Schweiz.

Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand uttalade sig nyligen i frågan:

– Givet det vi ser finns det all anledning att ifrågasätta Rysslands deltagande, sa Sjöstrand till Sportbladet.

Sedan SvFF (ihop med Polens och Tjeckiens fotbollsförbund) bestämt sig för att vägra att möta Ryssland i herrarna playoff i mars aktualiseras frågan om dam-EM ytterligare.

Nu uttalar sig några av stjärnorna för första gången. Efter BK Häckens 2-1-seger mot Kif Örebro i svenska cupen gav landslagsspelarna Elin Rubensson och Johanna Rytting Kaneryd sin syn på den ryska aggressionen kopplat till sommarens EM.

ANNONS

– Det känns overkligt alltihopa och vill inte ta några risker överhuvudtaget. Jag litar på att förbundet tar rätt beslut, säger Johanna Rytting Kaneryd.

Ni har Ryssland i gruppen. Hur ser du på att spela mot Ryssland i sommar?

– Det känns omöjligt just nu om jag ska vara helt ärlig.

Elin Rubensson:

– Det är beslut som de stora förbunden, Fifa och Uefa, får ta. Men det är hemskt det som händer.

När det gäller beslutet SvFF tagit kring herrarnas playoff i mars, att inte möta Ryssland, säger Rubensson:

– Helt rätt beslut, absolut. Men mer än så vill jag inte uttala mig.

Johanna Rytting Kaneryd:

– Det tycker jag är helt rätt. Rätt av förbundet att ta det beslutet, och jag står bakom det till hundra procent.

Och om det skulle bli samma beslut i sommar i EM?

– Det är frågan om det blir så att de faktiskt kommer vara med där. Som tur är spelas inte EM i Ryssland i alla fall. Jag tycker vi ska stå bakom förbundens beslut till hundra procent, säger Johanna Rytting Kaneryd.

Redan i början av april är nästa landslagssamling, då väntar VM-kval borta mot Georgien (7 april).

ANNONS

”Klart det känns oroligt”

Georgien är ett grannland till Ukraina, strax sydöst om där kriget pågår.

– Klart att det känns oroligt här och nu. Sedan vet man ju inte vad som kommer hända. I den bästa av världar får det här ett slut och vi kan fortsätta leva som vanligt. Men just nu är det inte så situationen ser ut. Jag litar på att förbundet kommer ta rätt beslut och inte utsätta oss för några risker överhuvudtaget. Det är frågan om matchen blir av, men vi får se, säger Johanna Rytting Kaneryd.

Förbundskapten Peter Gerhardsson var på plats på Bravida Arena och såg cupmatchen. Hur ser han på VM-kvalet borta mot Georgien?

– Jag vet inte hur det ser ut med resväg och liknande. Men det är sådant som de ansvariga för säkerhet på förbundet får kolla. Sedan bollar de det med mig. Jag behöver inte röra i det, säger Peter Gerhardsson.

Känner du en oro att resa till Georgien under rådande omständigheter?

– Jag tänker inte på det. Det är lång tid dit. Jag planerar fotbollsbiten, sedan får andra planera säkerheten. Oavsett vart vi åker har vi folk som planerar säkerheten. Jag litar på dem i alla lägen.

Hur ser du på att möta Ryssland i EM i sommar?

ANNONS

– Jag har ingen åsikt om det. Det är Svenska fotbollförbundet som får uttala sig om sådana saker. Jag följer naturligtvis vad som händer, men det finns andra som sköter de delarna.

Vad gäller herrsidan gick förbundet ut idag och sa att man spelar inte mot Ryssland nånstans under rådande omständigheter. Vad tänker du om det blir en liknande situation kring EM?

– Jag vet inte. Det ligger ju olika i tid. Skulle man fatta ett beslut idag vet jag inte vad man hade gjort. Jag vet inte hur det skulle påverka. Det är fyra lag i gruppen och jag vet inte, vi får se.

Påverkar det din planering på något sätt?

– Nä, i nuläget absolut ingenting. I det här fallet är det ju Uefa som fattar beslut om EM och fram till dess jobbar vi på som vanligt. Det är inte så att vi börjar scouta en ny motståndare. Skulle något inträffa får vi ta tag i det då, säger Peter Gerhardsson.

I ett större perspektiv välkomnar förbundskapten Peter Gerhardsson att fotbollen tar ställning mot Ryssland.

– Det finns en logik i det. Det är alltid synd om de individuella idrottarna, det är de som drabbas fast det är inte de som startat något eller gjort något, säger Peter Gerhardsson.

ANNONS

Förbundskaptenen fortsätter:

– Jag tycker mest att det är en olustig situation. Jag tänker nog bredare än idrott. Jag tänker mer på människor som flyr, det tycker jag är hemskt. Det går inte att komma ifrån att alla påverkas av det här. Man har en vardag och det finns där hela tiden. Dels äldre som upplevt sånt här för länge sedan. Dels barn som växter upp och som inte vet någonting om det. Idrotten är en del av allting, och kan den vara en hjälp för att få slut på det så vore det jättebra.

Förbundskapten Peter Gerhardsson både hoppas och tror att fotbollen kan bli en faktor i att Vladimir Putin till sist avslutar kriget och drar tillbaka trupperna.

– Det tror jag. Det påverkar folk. Det handlar ju om hur folket i Ryssland reagerar på om man inte får vara med i nånting och inte delta i nånting. Men länder ser olika ut och hur stor påverkan det har får vi se, säger Peter Gerhardsson.

LÄS MER:Sverige kommer inte spela mot Ryssland i VM-playoff

LÄS MER:RF beklagar att idrottsbesked från EU dröjer

LÄS MER:Judoförbundet petar Putin som hedersordförande

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS