Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: DANIEL STILLER
Bild: DANIEL STILLER

Så ser Gais plan ut för att ersätta klubbchefen

Erik Bergkvist lämnar sitt uppdrag som klubbchef vid nyår. Gais har redan påbörjat arbetet med att hitta hans ersättare.
– Ambitionen är att vi ska gå ut med någon form av annons på den tjänsten. Sedan har jag redan fått en del spontana ansökningar från olika personer, säger ordförande Jonas Andersson.

Gais organisation är under ombyggnad.

En tränarstab ska sättas, en person med ansvar för sportchefsfrågor ska väljas ut och dessutom är klubben angelägen om att så fort som möjligt hitta en ersättare till avgående klubbchefen Erik Bergkvist, som efter åtta år i olika roller i Gais lämnar vid årsskiftet.

– Erik behöver ersättas med minst en heltidstjänst. Jag är van från många andra föreningar ... att engagera sig i en förening kräver tid. Att be någon jobba deltid i en förening är som att be någon arbeta heltid för halvtidslön. Målsättningen är att hitta någon på heltid. Sedan om titeln blir klubbchef, administrativ klubbchef, kanslichef eller kontorschef det får vi se, säger ordförande Jonas Andersson som vidare berättar att jakten med att hitta en ersättare redan har påbörjats, men att arbetet kommer intensifieras den närmaste tiden.

– Ambitionen är att vi ska gå ut med någon form av annons på den tjänsten. Sedan har jag redan fått en del spontana ansökningar från olika personer. Både internt i klubben och utanför. Personer som har anmält sitt intresse.

Finns det redan nu någon kandidat ni har bollat mer konkret med?

– Nej. I torsdags fick vi i styrelsen veta om beslutet och i fredags gick det ut till allmänheten. Sedan har vi ägnat helgen åt annat. Men det är klart att det här maler i huvudet, för det är också att det blir ett helt nytt läge. Ska vi utlysa Eriks tjänst och Eriks arbetsuppgifter så går inte det riktigt. Han har så många kontakter i klubben och nätverk och mycket annat. Det går inte att hitta någon som har Eriks nätverk.

Samtidigt menar Jonas Andersson att det här blir ett tillfälle för Gais att kunna skruva på den befintliga organisationen.

– Även om jag tycker det är skittråkigt på alla sätt att Erik slutar så innebär det också att vi kan sätta oss med personerna som är kvar på kontoret och höra med dem, vad de vill. Det kanske blir att den som får Eriks tjänst kommer jobba mer mot marknad eller mindre, eller mer mot administration eller mindre mot administration, exempelvis.

"Frågan är om det är rimligt?"

När hoppas ni ha en ny klubbchef, eller vad titeln blir, på plats?

– Förhoppningen är 1 januari. Men frågan är om det är riktigt rimligt? Jag brukar säga att vill man värva bra folk så är de sällan arbetslösa just nu, om man inte har jättetur att de är mittemellan två jobb eller något annat. Så där får man kanske räkna in uppsägningstid. Men det är ett viktigt skede nu. För även om klubbchefen inte har med den sportsliga delen att göra så är det mycket med marknadsförsäljning, förberedelser med allt annat.

Är det viktigt att klubbchefen, likt Erik, har tydlig Gais-koppling?

– Det är inget minus att man har kunskap om klubben, men rätt person kommer in i det oavsett. Jag ska inte säga att jag själv är ny i klubben för jag har hängt på läktaren i 20 år, men jag har lärt känna många nya människor den här tiden. Gais är en väldigt välkomnande klubb, så jag tror att personen som vi tar in kommer komma in i det snabbt.

Parallellt med klubbchefssökandet fortsätter också arbetet med att hitta en lösning för ett sportchefsansvar. Att ta in någon på heltid i en sportchefstjänst är i nuläget, med hänsyn till den nuvarande ekonomin, inte aktuellt. Det har Gais helt enkelt inte råd med. Å andra sidan menar klubben att det är viktigt att någon ändå får ett mer tydligt ansvar kring de arbetsuppgifterna.

Sportrådets Jonas Östergaard pratade under mötet om en tjänst som skulle röra sig runt 30 till 50 procent.

Jonas Andersson utvecklade efteråt:

– Hur vi går vidare där beror lite på vad vi landar i för tränarkonstellation. Det finns lite olika uppgifter hos en normal sportchefsroll. Delvis kan man lägga det på spelare och ledare, delvis på ideella krafter, men vi tycker ändå att det är önskvärt att vi har någon som har den rollen och har samordnat ansvar för sportchefsuppgifterna som man behöver hantera i en klubb. Men vi får se, den rollen kommer vi mer att "headhunta" snarare än att utlysa tjänsten.

"Är inte lika akut"

När vill ni ha en lösning på plats?

– Jag känner inte att det är inte lika akut som klubbchefsrollen. Det är klart att det hade varit jättebra att ha en sportchef nu när det ska rekryteras tränare och kontraktsförhandlande med spelare, men jag tror ändå att det viktigaste är att vi under våren formar en roll som blir bra. Det arbetet kommer ske tillsammans med ledarstaben.

En annan del av klubben där det 2020 kan tänkas bli en ökad satsning jämfört med 2019 är på ledarsidan. Inför årets säsong drogs det ner på vissa av tjänsterna som arbetar runt laget, som exempelvis sjukgymnast.

Får Gais ett överskott att satsa lite mer i samband med nästa år kommer det primärt att riktas mot att förstärka ledarsidan snarare än spelartruppen, berättades det på mötet.

– Vi tittar på det och vi för en dialog med våra läkare där också. Det är både fystränare, fysioterapeut, massör och så vidare som man får se över. Hur kombinerar vi de där rollerna på smartast möjliga vis? Det är bra att ha kontinuitet uppe på Gaisgården. Inte att en person är uppe två dagar, sedan är nästa person där i tre dagar. Kan vi sy ihop det i heltidstjänster tror jag det är bäst både för individerna och för klubben, säger Jonas Andersson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.